Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért beszélnek a rendőrségi...

Miért beszélnek a rendőrségi szóvivők jelen és jövő időben egy megtörtént, múlt idejű büncselekményről?

Figyelt kérdés
Ez elmúlt 10 évben ez a trendy, hogy egy híradóban, bűnügyi műsorban, jelen és jövő időben adják elő a bűnesetet, én úgy tudom, hogy ez helytelen nem? Pl.: ,,A gyanúsított elmegy xy lakásába,ahol megfogja a fegyvert és agyonveri G.Jakabot, majd sietve távozik a helyszínről"nos ezt nem múlt időben kellene kijelenteni, hiszen ez megtörtént már?

2022. aug. 9. 15:43
 1/7 anonim ***** válasza:
26%

De. Van egy olyan buta, alulművelt réteg, akik ezt stílusosnak tartják, pedig csak modoros és borzasztó ostoba. A Nők lapjában volt egy rovat híres emberekkel kapcsolatos anekdotákkal és rövid összefoglaló is volt az életpályájukról. Abban konkrétan olyanokat írtak, hogy 1823-ban születIK, 26 évesen megHAL...:D

Persze lehet jelen időben mesélni megtörtént eseményekről, pl. ha mesélsz vmit, hogy "az volt, hogy ülünk az uncsi megbeszélésen, majd elalszik mindenki, és egyszercsak belecsap a villám az ablak előtti fába!" Ez tud adni érzelmi töltetet, de tudósításban meg életrajzban csak idegesítő és buta; művelt és jó stílusérzékű ember nem használja így.

2022. aug. 9. 16:30
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi, akkor nem az én nyelvtani tudásom hiányos ezek szerint.Nagyon hiányzik a tv-ből Grétsy László, álljunk meg egy szóra című műsora.Sajnos ő már nagyon öreg tv-ben szerepelni.
2022. aug. 9. 20:08
 3/7 anonim ***** válasza:
67%

És van az a buta, alulművelt réteg, amelyik nem ismeri az elbeszélő jelen nyelvtani fogalmat.

Grétsy nyelvművelést végzett ezekkel a tévés totyogásokkal, a nyelvművelőket meg a nyelvészek nagyon kártékonynak tartják.

2022. aug. 10. 10:01
 4/7 anonim ***** válasza:
18%
Gyurcsány mesél így, nagyon irritáló. Főleg, hogy azt hiszi ettől művelt és kifinomult.
2022. aug. 10. 10:13
 5/7 BringaManó ***** válasza:

a nyelvtantudáshoz nincs köze, ez se nem #helyesírás, se nem #nyelvtan, se nem "úgy tudom, hogy ez helytelen"...

ez szubjektív dolog, előírás nincs rá. például az #1-es (aki bizonyára művelt és jó stílusérzékű ember – vagy nem, honnan tudhatnánk) leírta a véleményét, neki nem tetszik, oké.

(nem tagadom, szerintem is elég idétlenül hangzik a legtöbb esetben... :-)

-----

ugyanakkor érdekes megfigyelni a párhuzamot azzal, hogy az angol nyelvű cikkcímadási konvencióban is van egy hasonló igeidő-eltolódás ugyebár. tudom, hogy nem ugyanaz, de szegről-végről talán van közük egymáshoz.

(ez persze nem teszi szebbé-jobbá-"kibírhatóbbá" a magyar megoldást, csak kis érdekességként említettem)

2022. aug. 11. 11:33
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem "trendy" akar ez lenni, hanem egyszerűségre és egyértelműségre törekszik. Meglepődnél, de irodalmi művek elemzése során is jelen időben beszélünk az eseményekről, hogy amit múlt időben emlegetünk, az mindig a _mindenkori jelenhez képest_ egyértelműen korábbi eseményt jelentsen. Különben, ha mindig mindent múlt időben mesélsz, kétértelmű lehet, hogy két dolog közül mi is zajlott előbb. Mondok egy potenciálisan bugyuta példát:

A gyanúsított bemegy a házba, ahol lelövi Jánost, és elrejti a fegyvert. - sorban, egy időben így történtek az események, oké.

A gyanúsított bemegy a házba, ahol lelőtte Jánost, és elrejti a fegyvert - a gyanúsított korábban gyilkolt abban a házban, és most visszament, oké.

De ha múlt időben meséled az előbbi 2 mondatot, ugyanaz(!) lesz belőlük:

A gyanúsított bement a házba, ahol lelőtte Jánost, és elrejtette a fegyvert - itt nem egyértelmű, hogy egymáshoz képest mikor történtek az események, mármint lehetne többféleképp érteni. Nyilván így is meg lehet jól fogalmazni, pontosítani határozószókkal hogy majd, korábban, ismét, stb., meg a tagmondatok sorrendje, de sokkal tisztább mindig úgy mesélni a dolgot, mintha valós időben narrálnád, mert az tényleg egyértelmű.

2022. aug. 11. 20:31
 7/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom, én 41 éves vagyok, de jobban tetszett ahogy a 80-as évek végén a tv bemondók beszéltek,pl.: Kudlik Juli, Déri János ... sokal tagoltabban, szebben, érthetőbben beszéltek, nem ilyen stresszesen mint most. A mai tizenévesek, huszonévesek meg úgy látom, hogy nem képesek fogalmazni, mondatokat képezni! Olyan mintha csorbult volna a nyelvünk.....
2022. aug. 12. 04:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!