Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért sérti a füleemet az...

Vagyu kérdése:

Miért sérti a füleemet az "ALAPVETŐEN" szó feleslegesen erőltetett használata?

Figyelt kérdés
Naponta legalább 100-szor hallom beszélő emberektől, szembe jön írott szövegeknél az "alapvetően-alapvetően-alapvetően..." kifejezés. Mostanában sajnos nagyon elterjedt - rengetegen "majmolják", utánozzák ezt a borzasztó, de legalább "trendi" beszédstílust. Próbáld ki: ha bármelyik szövegből/beszédből kitörlöd az "alapvetően" kifejezést - a mondat SEMMIT sem veszít a tartalmából!

2022. júl. 30. 20:36
A kérdező szavazást indított:
Engem nem zavar.
Engem is zavar.
ALAPVETŐEN mindenki úgy fogalmaz, ahogy akar :)
13 szavazat
 1/9 anonim válasza:
100%
Tényleg nincs túl sok értelme..de nem igazán irritál. Engem a "de viszont" kifejezés zavar nagyon.
2022. júl. 30. 20:44
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Engem az "izé" szokott zavarni.

"Figyelj mán Józsi, láttad azt az izé gyereket az utcán azzal az izével a kezében? Há milyet izélt mán a biciklivel, te. Hát úgy röhögtem, hogy majdnem izét kaptam."

És komolyan mondom neked, ismerek olyan embert, aki így beszél. De nem azért, mert buta, vagy annyira nincs szókincse, hogy képtelen normálisan kifejezni magát és megfogalmazni a saját mondandóját, hanem azért, mert annyira megszokta ennek a semmitmondó (mégis mindenre alkalmas :D) szónak a használatát, hogy egyszerűen úgy beszél, hogy minden második szava izé.

Na engem meg ez bosszant, személy szerint.

Persze ez más, mert a te esetedben nem egy ilyen kamu szóról van szó, vagy nem is tudom minek nevezzem ezt.

Ne makarok senkit megbántani, de nekem annyira bántja a fülemet, ha meghallom, hogy izé, hogy letudnám izélni a fülemet..... :DDDDD

2022. júl. 30. 20:48
 3/9 anonim ***** válasza:
Engem nagyon zavar a folyamat, iszonyat, mindent is, mindenről is, nem beszélve a germanizmusokról és a rengeteg angolból átvett ragozott szóról és rövidítésről.
2022. júl. 30. 20:53
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes, én használom ezt a szót, de soha nem hallottam még mástól élőben.
2022. júl. 30. 21:08
 5/9 anonim ***** válasza:
75%

Engem alapvetően nem zavar.

;)

2022. júl. 30. 21:14
 6/9 anonim ***** válasza:
61%
Alapvetően, voltaképpen,valójában, tulajdonképpen, stb – ezek mind töltelékszavak, melyek arra szolgálnak, hogy a beszélő időt nyerjen beszéd közben arra, hogy kitalálja, hogyan folytassa a mondandóját.
2022. júl. 31. 09:58
 7/9 anonim ***** válasza:
68%

Ezt azért vitatnám.

"Alapvetően a természettudomány semmit nem vesz ténynek, ami nincs alátámasztva megfelelően."

Az "alapvetően" szót azért toldottam be a mondatba, mert nyomatékosítani akarom a hallgatóban, hogy a természettudomány működésének mi az alapja.

2022. júl. 31. 10:53
 8/9 anonim ***** válasza:

7: Az alapvetően szónak több jelentése van, te nem arról beszélsz, amiről Kérdező kérdezett, hiszen le is írta, hogy ha kihagyja a mondatból, akkor sem változik meg a mondat jelentése – ez a töltelékszavak jellemzője.

Ha a te mondatodból kihagyjuk az alapvetően szót, kissé más lesz a mondat jelentése, itt tehát az alapvetően nem töltelékszó.

2022. júl. 31. 13:30
 9/9 anonim válasza:
Eddig nem figyeltem fel erre az "új szokásra", de ha állandóan ezt hallanám, lehet, hogy egy idő után idegesístene.
2022. aug. 19. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!