Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Révén vagy lévén?

Révén vagy lévén?

Figyelt kérdés
Mikor melyiket kell használni? Vagy mindegy?

2022. júl. 15. 15:19
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A révén egy névutó, a lévén pedig egy határozói igenév.
2022. júl. 15. 15:24
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen mást jelentenek.

pl: Nagybátyám révén ismertem meg a barátomat (révén: rajta keresztül, az ő segítségével, általa....)

De itt egy fb-os magyarázat is:

A lévén jelentése: azáltal, hogy ő vki/vmi/vmilyen (minthogy az van, amit állítunk, vagy mert úgy van, ahogy állítjuk). Helyettesíthetjük a mivel vagy mert szavakkal.

Lévén, hogy ennyibe kerül, inkább nem veszem meg.

A révén jelentése: valaminek a segítségével, valami által. Helyettesíthetjük az útján szóval.

A barátaink révén értesültünk erről a nagyszerű lehetőségről.

2022. júl. 15. 15:24
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nincs azonos jelentéstartalmuk.

Józsi révén olcsó áruhoz jutottam. Vagyis segítségével, általa.

A lévén a van, létezik jelentéssel rokon.

Józsi segítőkész ember lévén sok jót tett másokkal.

2022. júl. 15. 15:25
 4/5 A kérdező kommentje:
Értam, köszönöm!
2022. júl. 15. 16:51
 5/5 BringaManó ***** válasza:

Alapvetően jó válaszok, de...

#2: "Helyettesíthetjük a mivel vagy mert szavakkal."

1) Ez nem egészen stimmel, de már az idézett fb-poszt alatt is szóvá tették, nem ismétlem:

[link]

2) Ráadásul ez további kiegészítésre szorul, mert a "lévén" nem mindig külön tagmondatként szerepel – vagyis nem mindig van "lévén, (hogy)" –, hanem a (tag)mondaton belül is betölthet határozói szerepet, és erre olvashattunk is egy remek példát a #3-ban ("Józsi segítőkész ember lévén sok jót tett másokkal"). Ilyenkor nyilván nem helyettesíthető a mivel-lel/mert-tel.

2022. júl. 16. 00:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!