Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az IPA szerint a kissé egymásr...

Az IPA szerint a kissé egymásra írt 'ae'-vel jelölt hang az angolban másképp hangzik, ha 'l' hang követi?

Figyelt kérdés

Példa:

Bad, trap - kicsit közelebb a magyar 'e' hanghoz, mint

Valve - kicsit közelebb a magyar 'á' hanghoz.

Nem az lenne a lényege az IPA jelölésnek, hogy az adott nyelvben mindig pontosan ugyanazt a hangot jelölje?

2022. júl. 1. 19:57
 1/6 anonim ***** válasza:
10%
Az IPA-bal a baltic portert csapatom le töki. Nem tudom miről beszélsz. Ja és szerintem berúgtam.
2022. júl. 1. 20:11
 2/6 A kérdező kommentje:

Alkoholos befolyásoltág alatt ajánlom a következő kategóriákat:

Egyéb kérdések -> Humor

Egészség -> Mentális egészség, amennyiben függőségben szenvedsz...

De ennek a válasznak így semmi haszna nem volt számomra.

Jó hétvégét! Ha már offtopic-ok vagyunk.

2022. júl. 1. 20:24
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem az /l/ csak kis mértékben hosszabitja az /æ/-t.
2022. júl. 1. 20:29
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Az IPA fonémákat jelöl, nem precíz beszédhangokat. Az æ fonéma képzése valóban hátrébb csúszhat, az á irányába, hiszen az l hangot, főleg mássalhangzó előtt, a nyelv hatának hátrahúzásával együtt képzik (dark L). Az ilyen apró, szinte elkerülhetlen hasonulásokat nem szokták jelölni, hacsak nem pont ezekről az apróságokról van szó.

Egyébként ez a dark L az összes többi magánhangzó képzését is befolyásolja.

2022. júl. 1. 21:22
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, a kijavítást, és a magyarázatot.

Ha jobban belegondolok, tényleg nem pontos hangokat jelöl az IPA, mert például hansúlytalan szótagokban használt schwa hang is sokszor hasonulni hallatszik a többi szótag magánhagzóihoz; sokszor hallanni nyelvtanuloknál, hogy ökölszabályként mindig erős "ö"-vel helyettesítik, rosszabb esetben még ki is hangsúlyózzák (pl.: account: "őkánt")

Akkor az a bizonyos trapéz alakú diagram, egy elnagyolt tájékoztató jellegű dolog?

2022. júl. 1. 21:40
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj az IPA-val, hogy csak egy-egy nyelv fonémarendszerét lehet vele leírni – arra jó is. Két nyelv összehasonlítására azonban nem alkalmas, mert az egyes jelek nem pont ugyanazt a hangot jelölik az egyes nyelvekben.

Viszont ha feltűnik ez neked, akkor az átlagnál jobb a hallásod ;)

Ha érdekel mélyebben a téma, ez a blog pont ezzel foglakozik:

[link]

2022. júl. 1. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!