Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a jelentősége a szó belső...

Mi a jelentősége a szó belső formájának?

Figyelt kérdés

Potebnyáról kellene írnom és az ő nyelvelméletéről, amivel tisztában vagyok, de egyszerűen nem tudom összerakni a kérdést a tétellel.

(Potebnya fő kérdései: létezik-e gondolkodás nyelv nélkül? Mennyiben befolyásolja a gondolkodásmódot a nyelv? azonos alakú, különböző jelentésű szavak jelentősége, ...stb.)

Válaszaitokat előre is köszönöm!:)

2022. jún. 21. 17:04
 1/1 anonim ***** válasza:

In Potebnia’s opinion, “the language serves to express an idea (thought) only because it is an instrument for transforming the ancient primordial elements of thoughts and, therefore, they can be regarded as thought-making means.” He adds: “The universal features of languages are determined by the fact that they are systems of symbols that serve the thought (idea).” It is for good reason that the scholar focused so much on studying the system of mythological imaginations among the ancient and contemporary Slavs.

Potebnia véleménye szerint "a nyelv csak azért szolgál egy ötlet (gondolat) kifejezésére, mert eszköz a gondolatok ősi őselemeinek átalakítására, és ezért gondolatalkotó eszköznek tekinthető". Hozzáteszi: "A nyelvek egyetemes jellemzőit az határozza meg, hogy a nyelvek a gondolatot (ötletet) szolgáló szimbólumrendszerek". A tudós nem véletlenül összpontosított ennyire a mitológiai képzetek rendszerének tanulmányozására az ősi és a mai szlávoknál.

2022. jún. 22. 00:07

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!