Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Csak én köszönök úgy, hogy...

Csak én köszönök úgy, hogy "áldjon Isten"?

Figyelt kérdés

Idegeneknek szoktam így köszönni, de a barátaim mindig furcsálják.

16/F

2022. jún. 16. 08:26
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, csak te. Főleg ebben a formában fura, és pláne üdvözlésként értelmezhetetlen. Fordított szórenddel (Isten áldjon) sokáig használatos volt elköszönésként, de már a múlt században is kevés helyen mondták ezt.
2022. jún. 16. 08:35
 2/10 A kérdező kommentje:
ádjon Isten (pl.:jó reggelt)? Miért helytelen?
2022. jún. 16. 08:46
 3/10 anonim válasza:
100%

Én református gimnáziumba járok, és ott például “Áldás, békesség!”-el kell köszönni. 9. Év elején nagyon furcsa volt, de annyira hamar hozzá lehet szokni, hogy olyan is volt amikor egy random embernek köszöntem így, aki picit furcsán is nézett rám! 😂

Egyébként a köszönéssel alapvetően nincs probléma, hisz semmi rosszat nem mondasz vele, de aki nem vallásos, az furcsán fog nézni. Ilyen ez. 🤷‍♂️

2022. jún. 16. 08:56
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Első válaszoló vagyok. Azt nem mondtam, hogy helytelen, de mindenképpen fura. Szokatlan, és nem is feltétlenül tudja az ember, hogy mit válaszoljon rá.
2022. jún. 16. 10:09
 5/10 anonim ***** válasza:
54%
csak te köszönsz így, mert egyrészt a többi embernek van annyi esze, hogy megérti, hogy fordítva van a kifejezés (Isten áldjon!), meg mert nagyon régóta nem szokás. szóval elég furcsa, de ha neked jó, hogy butának vagy a "problémás romániában/szerbiában/szlovákiában/ukrajnában tanyázó kisebbség" tagjának néznek, akkor semmi baj. (azok nem tudnak ugyanis helyesen magyarul beszélni)
2022. jún. 16. 10:49
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem valoszinü, hogy csak te, ugyanis biztosan tanultad valahonnan. Másik furcsaság, hogy ez egy kimondottan elköszönö tpus (vö. Eredj/menj Isten áldásával!)
2022. jún. 16. 11:12
 7/10 anonim ***** válasza:
Vallásos közegben lehet, nem furcsa, de a többség nem az.
2022. jún. 16. 12:23
 8/10 anonim válasza:
100%
Valószínűleg kevesen köszönnek így, és egy kicsit furcsa, de ha neked ez így jó, akkor használd nyugodtan. :)
2022. jún. 16. 13:09
 9/10 anonim ***** válasza:
56%
csinald nyugodtan, mindneki hulyenek fog nezni
2022. jún. 16. 13:28
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát, vagy modorosnak hisznek, vagy időutazónak :)

Én az előbbire szavazok, szerintem fölösleges modoroskodás.

2022. jún. 28. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!