Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik a világ legszebb nyelve?

Melyik a világ legszebb nyelve?

Figyelt kérdés

#világ nyelvei
2022. máj. 27. 21:14
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem ismerjük. Nem ezen a bolygón beszélik.
2022. máj. 27. 21:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Kinek mi. Szerencsére az emberek izlese nem egyforma.
2022. máj. 27. 21:37
 3/10 anonim ***** válasza:

Attol fugg, mit nezunk. A mi nyelvunkben megannyi lehetoseg, szavak, leirasoktol kezdve a legjobb karomkodasokig.

Hangzasra nekem a japan es a kinai a kedvencem.

2022. máj. 27. 22:19
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
nekem hangzásra francia, ritmusára japán, a lehetőségek tekintetében mint hármasnak a magyar, nem véletlen hogy romhányit fordítani nem lehet.
2022. máj. 27. 22:38
 5/10 anonim ***** válasza:
Nekem a magyar és a finn tetszenek.
2022. máj. 27. 23:09
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen szubjektív. De mivel a Földön beszélt nyelvek 90+ %-át még sosem hallottam, így nem tudom megítélni.
2022. máj. 27. 23:15
 7/10 anonim ***** válasza:
30%

Természetesen a latin meg a német, mindkettőhöz kisgyerekköri meg kamaszkori emlékek kötnek, és nem is csak az iskolából. Isten ezeken a nyelveken beszélt mielőtt megteremtette a világot.

Kíváncsiságból belenéztem Szibéria kisnépei nyelveibe.

A manysi tényleg szerkezetileg nagyon hasonló a mi nyelvünkhöz, helyenként a szavak is.

A szibériai eszkimó nagy élmény egy magyar anyanyelvű számára. Nem rokon nyelv (vagy ha az volt valaha, messze a bizonyíthatóság határán túl van). De a tárgy személyének jelölése a tárgyas igeragozásban, a birtokos személyragok, a SOV-sorrend miatt, és egészében az igen összetett morfológia miatt a magyar olvasó számára igenis van egy ,,szupermagyar feeling''-je. Amolyan ,,überturbózott magyar''. Poliszintetikus, bekebelező nyelvről van szó, ragok ezreivel, mondat hosszúságúra feldagadó agyonragozott óriási igei meg igeneves szerkezetekkel.

Az ergatívuszi mondatszerkesztés már újdonság a magyar anyanyelvű olvasó számára is, de a ,,madárlátta kenyér'',,,Kutyateszi Bálint'' féle szerkezetekből az is részben ismerős lehet. A ,,kutya látja'' féle igei szerkezetek analógiásan szerkesztődnek, mint a ,,kutya tálja'' féle birtokos szerkezetek.

A harmadik legszebb nyelv a Lojban. Pedig pont az ellentéte az eszkimónak, de talán épp azért. Az eszkimó egy marslakónyelv. A Lojban is az, de pont fordított értelemben. Matematikusok által kitalált mesterséges nyelv, ilyen predikátumlogikai elvlekből meg kalkulusszerű kombinátorokból van felépítve de természetes hétköznapi dolgokra, fogalmakra van kifejlesztve, szóval könyveket, regényekelt lehet lefordítani rá.

A logikai képírások közül meg a Bliss (Blissymbols).

2022. máj. 28. 06:59
 8/10 anonim válasza:
100%
Nekem a francia és a norvég tetszenek a legjobban.
2022. máj. 28. 15:56
 9/10 anonim ***** válasza:
Az olasz a dallama miatt és a magyar a ritmusa miatt.
2022. máj. 30. 08:06
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Olasz, és bár kitalált nyelv, de a quenya.

A kínai (mandarin) nekem egyáltalán nem tetszik, nem is hangzik igazi nyelvnek, legalábbis én nem tudom kihallani külön a szavakat, mondatokat, mint más nyelveknél. Még az arab és héber hangzik csúnya nyelvnek nekem, az izlandi viszont érdekes, szépnek nem mondom, de érdekes.

2022. máj. 31. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!