Érdemes-e megtanulni írül?
Elsősorban az (esetleg már 8-10 éve) Írországban élők véleményére, tapasztalatára vagyok kíváncsi.
Írországba készülök, mert pályázatot - cégképviselet - nyertem.
Igyekeztem utánaolvasni az ország történelmének, és rengeteg információt szereztem az ír nyelvről is (Anyanyelvként használók, második anyanyelvként használók, oktatásban résztvevők száma, aránya a lakossághoz képest.), ami bizony szkeptikussá tesz.
Ti milyen tendenciát éreztek? Akik már régóta kint éltek, tanultatok-e, megtanultatok-e (ösztönözve voltatok-e) írül?
Ha egy-két év alatt jól, rosszul elsajátítom, lesz-e belőle gyakorlati hasznom is vagy csak egy ritka (remélem csak stagnáló és nem kihaló félben lévő) nyelv tudásának birtokosa leszek?
Szomorúan tapasztalom, hogy egyes unatkozók "hivatásos kötözködők" harapnak az ilyen kérdésekre, és nemtetszésüknek erősen degradáló szavakkal adnak nyomatékot. Őket kívételesen arra kérem, ha nem tudnak érdemben hozzászólni, kívételesen maradjanak passzív szemlélők, amit előre is megköszönök.
"Érdemes-e megtanulni írül?"
Nem, ha érdemesen azt érted, amit általában értenek ezen. Az írek olyan szinten nem használják az ír nyelvet, sőt, szándékosan ignorálják, hogy pl. az eddig erőltetett kétnyelvű utcatáblák is már eltűnőben vannak. A legtöbb ír számára az ír egy bosszantó iskolai tantárgy.
"Írországba készülök, mert pályázatot - cégképviselet - nyertem."
Ahhoz angolul kell tudnod. Esetleg az ír kiejtésű angol szóbeli szövegek értését érdemes gyakorolnod, ennek érdekében érdemes lehet ír rádiót hallgatni vagy ír filmet nézni. Brit angolból kiindulva ugyanis Írországban érhetnek meglepetések.
"Ha egy-két év alatt jól, rosszul elsajátítom, lesz-e belőle gyakorlati hasznom"
Szakmai kérdésekről nem fogsz beszélni írül, üzleti tárgyalásokon nem fog előkerülni, lehet, hogy ha a Gaeltachtban az öregeknek írül köszönsz vagy a boltban írül kéred a kenyeret, akkor kaphatsz néhány barátságos mosolyt, bár ebbe én nem biztos, hogy belefektetnék több száz munkaórát.
Ha önmagukért érdekelnek a nyelvek, akkor az ír érdekessége abban áll, hogy ez egy kelta nyelv. Gyakorlatilag egy "hiányzó láncszem" a latin és a germán nyelvek "között". Tehát ha elkezded tanulni, akkor nagyon furcsának és mindentől idegennek fogod találni, de időnként hol a németben, hol az angolban, hol a spanyolban, hol az oroszban lesz valami, amire emlékeztet. Ez egy különös élmény, nem véletlen, hogy sokak foglalkoznak vele hobbyból a nyelv-mániások közül. Ha tudsz írül, akkor a skót gael és a walesi elsajátítása is könnyebb lesz. A walesi egy nagyon érdekes hangzású nyelv, ez ihlette meg J. R. R. Tolkient.
Vujiti Tvrtko könyvében (I. kötet, ha több részes? már régen olvastam) van egy riport egy ott élő nővel, aki írül beszél és nem(csak) angolul. A családjukban több más nemzetiségű van, erről szól a riport. Akkoriban nagyon megfogott, ay idegen nyelvvel kapcsolatban jó, reális dolgokat mond, ezért javaslom elolvasni.
Szerintem, ha ott írül beszélnek és ott akarsz élni, akkor lesz hasznod belőle. Csak akkor, ha valamilyen szinten használod. Ha ott nem hsználják, persze attól függ, pontosan tudni kell, mit akarsz vele, pl. az ír nagykövetnek biztos elengedhetetlen ismerni a nyelvet.
Már elég régi a kérdés, gondolom, a kérdezőnek már nem aktuális, de hátha valakit még a jövőben érdekelni fog.
Én egy keveset beszélek írül, mert az egyetemen volt lehetőség ingyen tanulni (Károlira jártam, ha valakit esetleg érdekel). Mikor lediplomáztam, 1 évet kint töltöttem au pairként Dublinban. Írországban mindenki angolul beszél, viszont azt tapasztaltam, hogy az írek, főleg az idősebbek nagyon tisztelik azokat a külföldieket, akik akár csak 1-2 mondatot tudnak írül! Engem szabályosan körülrajongtak, pedig kb. csak köszönni tudok, meg 1-2 egyszerű mondatot.
Tehát egyáltalán nem szükséges az ír, ha kiutazol, viszont, hogy csúnyán fejezzem ki magam, a hátsódat is örömmel ki fogják nyalni, ha tudsz írül :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!