Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A ruszinok Kárpátalján tudnak...

A ruszinok Kárpátalján tudnak magyarul?

Figyelt kérdés

Még gyerekként láttam egy ruszin/rutén embert, aki beszélt magyarul, és mondta, hogy sok ruszinnak kettős identitása van, mert egyúttal magyarnak is tartják magukat (sem az ukránokat, sem az oroszokat nem csipázzák).

De szerintem ezek elszigetelt esetek, legalábbis én nem olvastam ilyesmit sehol máshol.

2022. febr. 9. 19:11
 1/6 anonim ***** válasza:
80%
Akik magyarok között élnek, azok tudnak, a többiek nem tudnak, de tanulnak, hogy a magyar állampolgárságot megszerezzék.
2022. febr. 9. 19:24
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ismertem egy ruszin fiút. O nem tudott. Mindig hangsúlyozta, O ruszin nem magyar.
2022. febr. 10. 06:17
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A magyar többségű területeken igen. Beszéltem olyannal, akiről azt hittem, hogy magyar, mert olyan jól beszélt magyarul.
2022. febr. 10. 08:09
 4/6 A kérdező kommentje:
Akkor mégis van abban valami, hogy a ruszinokhoz a "magyarok állnak a legközelebb". Ezt úgy értem, hogy elvileg csak mi nem cseszegetjük őket. Nem tudom, hogy Kárpátalján, vagy Felvidéken mi a helyzet, de az apai nagyanyám falujának a neve ruszinul is ki van írva, Borsod északi részén.
2022. febr. 10. 23:13
 5/6 anonim ***** válasza:
71%
Egyébként Kárpátalja lakosságának a többsége ruszin, de az ukránok nem ismerik el őket önálló kisebbségként, ezért hivatalosan ukránként vannak nyilvántartva. Ők szívesebben tartoznának Magyarországhoz, mint Ukrajnához.
2022. febr. 11. 08:10
 6/6 A kérdező kommentje:
Arról van valami adat, hogy kb. hány százaléka ruszin? Mert oké, a hivatalos statisztika ukránként tünteti fel őket, de csak van valahol egy valós felmérés is.
2022. febr. 12. 17:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!