Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szoktátok használni a "magassá...

Szoktátok használni a "magasságában" kifejezést? Pl "Találkozzunk három óra magasságában!"

Figyelt kérdés

Barátnőm mindig ezt használja. Amire én azt mondanám, hogy pl. reggel kilenc körül, arra ő azt mondja, hogy reggel kilenc magasságában.

Nekem ez kicsit fura, nem igazán hallottam még mástól. Ti szoktátok így használni? Helyes így? (Nem akarok belekötni a beszédébe, csak tényleg nagyon furcsa nekem valamiért.)

2022. febr. 9. 15:06
A kérdező szavazást indított:
Szoktam így használni
Nem szoktam így használni
Nem szoktam így használni, de gyakran hallom
Nem hallottam még ebben a formában
17 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
27%
Nem szoktam, d már hallottam. Nem helyes.
2022. febr. 9. 15:57
 2/12 anonim ***** válasza:
75%
Szoktam így használni, és a környezetemben mások is. Ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy nem helyes.
2022. febr. 9. 16:11
 3/12 anonim ***** válasza:
68%
Én nem nagyon értem, mire gondol az, aki azt írja, hogy nem helyes. Mitől "helyes" egy kifejezés? Szokatlannak szokatlan, modorosnak is mondanám, de a nyelv szabályait nem rúgja fel, ellentétben pl. a "költözhető" szóval. Relatív dolog, hogy milyen kifejezés számít helyesnek és mi nem. Ha elég sok anyanyelvű használja, és beépül a nyelvbe, akkor miért ne lenne helyes?
2022. febr. 9. 16:40
 4/12 anonim ***** válasza:
53%
Nekem nagyon zavaró, idétlen kifejezés, és emellett még képzavaros is.
2022. febr. 9. 16:53
 5/12 anonim ***** válasza:
36%
Objektív, nyelvi értelemben egy kifejezés attól számít helyesnek, ha az anyanyelviek abban a formában és jelentésben használják. Itt mindenki, aki helytelennek mondja, arról számol be, hogy hallotta amúgy anyanyelviektől, így aztán alaptalanul tekintik helytelennek. Lehet, nekik szubjektíve nem tetszik, de attól még helyes.
2022. febr. 9. 17:11
 6/12 anonim ***** válasza:
56%
Ez nem ujkeletu kifejezes, regen gyakrabban hasznaltak, szoval regen "helyesebb" volt.
2022. febr. 9. 17:13
 7/12 anonim ***** válasza:
Akik szerint nem helyes ez a kifejezés, azok milyen objektív kritérium alapján állítják ezt?
2022. febr. 9. 17:33
 8/12 anonim ***** válasza:
55%
Az időnek nincs magassága! Ezért nem helyes.
2022. febr. 9. 18:38
 9/12 anonim ***** válasza:
36%

8: A Nap meg nem kel fel (valójában meg sem mozdul), tehát akkor ez sem helyes, ugye?

Sőt, olyat sem mondunk, hogy tiszta kosz, ugye?

Arról nem is beszélve, hogy addig jár a korsó a kútra... pedig nincs is lába.

2022. febr. 9. 18:46
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Erről írtak már nyelvészek is:

[link]

2022. febr. 10. 09:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!