Szoktátok használni a "magasságában" kifejezést? Pl "Találkozzunk három óra magasságában!"
Figyelt kérdés
Barátnőm mindig ezt használja. Amire én azt mondanám, hogy pl. reggel kilenc körül, arra ő azt mondja, hogy reggel kilenc magasságában.
Nekem ez kicsit fura, nem igazán hallottam még mástól. Ti szoktátok így használni? Helyes így? (Nem akarok belekötni a beszédébe, csak tényleg nagyon furcsa nekem valamiért.)
2022. febr. 9. 15:06
A kérdező szavazást indított:
Szoktam így használni
Nem szoktam így használni
Nem szoktam így használni, de gyakran hallom
Nem hallottam még ebben a formában
17 szavazat
1/12 anonim válasza:
Nem szoktam, d már hallottam. Nem helyes.
2/12 anonim válasza:
Szoktam így használni, és a környezetemben mások is. Ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy nem helyes.
3/12 anonim válasza:
Én nem nagyon értem, mire gondol az, aki azt írja, hogy nem helyes. Mitől "helyes" egy kifejezés? Szokatlannak szokatlan, modorosnak is mondanám, de a nyelv szabályait nem rúgja fel, ellentétben pl. a "költözhető" szóval. Relatív dolog, hogy milyen kifejezés számít helyesnek és mi nem. Ha elég sok anyanyelvű használja, és beépül a nyelvbe, akkor miért ne lenne helyes?
4/12 anonim válasza:
Nekem nagyon zavaró, idétlen kifejezés, és emellett még képzavaros is.
5/12 anonim válasza:
Objektív, nyelvi értelemben egy kifejezés attól számít helyesnek, ha az anyanyelviek abban a formában és jelentésben használják. Itt mindenki, aki helytelennek mondja, arról számol be, hogy hallotta amúgy anyanyelviektől, így aztán alaptalanul tekintik helytelennek. Lehet, nekik szubjektíve nem tetszik, de attól még helyes.
6/12 anonim válasza:
Ez nem ujkeletu kifejezes, regen gyakrabban hasznaltak, szoval regen "helyesebb" volt.
7/12 anonim válasza:
Akik szerint nem helyes ez a kifejezés, azok milyen objektív kritérium alapján állítják ezt?
8/12 anonim válasza:
Az időnek nincs magassága! Ezért nem helyes.
9/12 anonim válasza:
8: A Nap meg nem kel fel (valójában meg sem mozdul), tehát akkor ez sem helyes, ugye?
Sőt, olyat sem mondunk, hogy tiszta kosz, ugye?
Arról nem is beszélve, hogy addig jár a korsó a kútra... pedig nincs is lába.
10/12 anonim válasza:
Erről írtak már nyelvészek is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!