Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mely mássalhangzók után nem...

Mely mássalhangzók után nem írhatunk я; э; ю; ы hangot az oroszban (lenn)?

Figyelt kérdés

Tehát CSAK a ц; ш; ж hangok után, vagy a ч; й; щ hangok után SEM írhatom a fenti kérdésben felsorolt hangokat?

Azt tudom, hogy kiejtésben a ц; ш; ж utáni magánhangzót csak keményen ejthetjük, és a ч; й; щ hangok után pedig CSAK lágyan ejthetjük a magánhangzót, de valahogy erre most nem tudok rájönni.

Válaszaitokat előre is köszönöm, menni fog a zöld kéz!!;)

2021. dec. 20. 18:42
 1/9 anonim ***** válasza:
87%
Én a ы (ejtsd:jeri) hanggal kezdeném:ez egy i és ü közé eső hang.Két hangtipus,az ún. köhögő (к,x,г) és susogó (ш,щ,ч,ж) hangok után sosem állhat ы,csak и.A fent leírt mássalhangzókra vonatkozó szabályok pedig valóban így helyesek.
2021. dec. 20. 19:30
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

я ю csak annyit kell tudni, hogy ha lehet, lágyít.

ы szerintem ez meg keményít...(?)

э Legjobb emlékeim szerint a sztenderd oroszban eleve csak a szó elején lehet, így a kérdés fel se merül, de ha rosszul emlékszem, biztos valaki kisegít....

2021. dec. 20. 20:25
 3/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi, de én ezeket már mind tudtam.

Tehát a kérdést mégegyszer, hátha jobban átjön így:

A ч; й; щ hangok után SEM írhatok я; э; ю; ы hangot az oroszban (csak úgy, mint a ц; ш; ж hangok után)?

PONTOSAN erre a kérdésre várom a választ és nem másik kérdésekre a választ

2021. dec. 21. 13:32
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
ц; ш; ж hangok után általában kemény magánhangzót ejtünk,(э,ю)de ez nem mindig felel meg a helyesírás szabályainak.A ц után и és ы egyaránt állhat. A й után állhat я pl.az orosz Mайя (Maya) névben.A Kié ez a táska? kérdésben pedig ez a sorrend áll fenn:Чья это сумка? Az э ritkább,az это mutatószón kívül csak jövevényszavakban,vagy idegen eredetű nevekben fordul elő.
2021. dec. 21. 16:30
 5/9 A kérdező kommentje:

Tehát akkor a щука szót úgy ejtem, hogy scsjuká, vagy hhogy scsuká?

Csak mert a щ hang után lágyan ejtem a magánhangzót.

2021. dec. 21. 16:48
 6/9 A kérdező kommentje:

És akkor a ц; ш; ж hangok után írhatok ю-t is? (Bármilyen lágy magánhangzót írok utána, azt KEMÉNYEN ejtem, nem?)

Most nem idegen eredetű szavakra vagy nevekre gondolok itt.

Nem szókezdőként érdekelnek a я; э; ю; ы hangok, hanem mint ahogy korábban is írtam, az általam már említett mássalhangzók UTÁN.

2021. dec. 21. 16:54
 7/9 anonim ***** válasza:
A щука így lágyan scsuká-nak ejtendő.Ц,ш,ж és я/ю között általában szokott lenni egy köztes hang,amely fonetikailag értelmessé teszi a szót.Pl.Станция,Хорошая.(Azt viszont nem tudom,vannak -e olyan szavak,melyek ш és ж esetében illeszkednek a я/ю betűkkel.)
2021. dec. 21. 21:51
 8/9 A kérdező kommentje:

"Azt viszont nem tudom,vannak -e olyan szavak,melyek ш és ж esetében illeszkednek a я/ю betűkkel."

Kérdésem pedig pont ez lett volna, és mind amit leírtatok tök jó meg szép, de én ezeket már mind rég tudtam.

"A ц után и és ы egyaránt állhat."

Tudnál mondani olyan szót, ami NEM idegen eredetű és NEM név, és a ц után KÖZVETLENÜL jön a ы? Mert ezt is kérdeztem.

"A щука így lágyan scsuká-nak ejtendő."

Miért scsuká-nak ejtendő, mikor a ч; й; щ hangok után pedig CSAK lágyan ejthetjük a magánhangzót? (az mindegy, hogy y van írva és nem ю, mert a жир szóban is и van írva, de mivel olyan mshg van előtte, aminek nincsen lágy párja (ж), ezért ы-nek ejtem az и-t).

Erre próbálok rávilágítani, hogy PONTOSAN EZT nem értem, hogy akkor a ч; й; щ hangok után SEM írhatunk я; э; ю; ы betűt (NEM idegen szavaknál vagy neveknél), és ha ezek (я; э; ю; ы) lágyságbéli (lágy --> kemény; kemény --> lágy) írom, akkor is lágyan ejtem ki az utána lévű magánhangzót?

Pl.: щука --> scsá után y-t lágyan ю-nak kéne ejteni elvileg...

de ezt most nem értem.

Nem baj, addig teszem fel a kérdést, amíg valaki nem másik témában válaszol rá.:D

2021. dec. 23. 12:45
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Pl.az apák-отцы.Utánanéztem az orosz helyesírási szabályoknak,ш és ж után írhatunk я/ю betűket.Hasonló szavaknál is egy lágyságjelnek mindig kell lennie a két betű között.A щ scs hangot jelöl.Mint említettem,nem állhat utána sem я/ю betű,ezért pl. a щука szót lágyan kell ejteni.(az ún. susogó hangokra vonatkozó szabályok miatt).A cs hang fonetikája egy lágy j hangot is érzékeltet a kiejtésban,de írásmód szerint ez nem írható le ю betűvel.(Mint a magyar dió szóban.)Így ez a helyzet a ч; й; щ betűkkel is.(egyedül a Mайя névben találtam ilyen betűkapcsolatot)Szívesen segítek,de ezt a nyelvtani részt szeretném érthetővé tenni.S ehhez igyekszem minél pontosabb információkat keresni különböző helyekről.Az orosz kisokos szerint írtam le néhány fonetikai segítséget.
2021. dec. 23. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!