Mely mássalhangzók után nem írhatunk я; э; ю; ы hangot az oroszban (lenn)?
Tehát CSAK a ц; ш; ж hangok után, vagy a ч; й; щ hangok után SEM írhatom a fenti kérdésben felsorolt hangokat?
Azt tudom, hogy kiejtésben a ц; ш; ж utáni magánhangzót csak keményen ejthetjük, és a ч; й; щ hangok után pedig CSAK lágyan ejthetjük a magánhangzót, de valahogy erre most nem tudok rájönni.
Válaszaitokat előre is köszönöm, menni fog a zöld kéz!!;)
я ю csak annyit kell tudni, hogy ha lehet, lágyít.
ы szerintem ez meg keményít...(?)
э Legjobb emlékeim szerint a sztenderd oroszban eleve csak a szó elején lehet, így a kérdés fel se merül, de ha rosszul emlékszem, biztos valaki kisegít....
Nagyon köszi, de én ezeket már mind tudtam.
Tehát a kérdést mégegyszer, hátha jobban átjön így:
A ч; й; щ hangok után SEM írhatok я; э; ю; ы hangot az oroszban (csak úgy, mint a ц; ш; ж hangok után)?
PONTOSAN erre a kérdésre várom a választ és nem másik kérdésekre a választ
Tehát akkor a щука szót úgy ejtem, hogy scsjuká, vagy hhogy scsuká?
Csak mert a щ hang után lágyan ejtem a magánhangzót.
És akkor a ц; ш; ж hangok után írhatok ю-t is? (Bármilyen lágy magánhangzót írok utána, azt KEMÉNYEN ejtem, nem?)
Most nem idegen eredetű szavakra vagy nevekre gondolok itt.
Nem szókezdőként érdekelnek a я; э; ю; ы hangok, hanem mint ahogy korábban is írtam, az általam már említett mássalhangzók UTÁN.
"Azt viszont nem tudom,vannak -e olyan szavak,melyek ш és ж esetében illeszkednek a я/ю betűkkel."
Kérdésem pedig pont ez lett volna, és mind amit leírtatok tök jó meg szép, de én ezeket már mind rég tudtam.
"A ц után и és ы egyaránt állhat."
Tudnál mondani olyan szót, ami NEM idegen eredetű és NEM név, és a ц után KÖZVETLENÜL jön a ы? Mert ezt is kérdeztem.
"A щука így lágyan scsuká-nak ejtendő."
Miért scsuká-nak ejtendő, mikor a ч; й; щ hangok után pedig CSAK lágyan ejthetjük a magánhangzót? (az mindegy, hogy y van írva és nem ю, mert a жир szóban is и van írva, de mivel olyan mshg van előtte, aminek nincsen lágy párja (ж), ezért ы-nek ejtem az и-t).
Erre próbálok rávilágítani, hogy PONTOSAN EZT nem értem, hogy akkor a ч; й; щ hangok után SEM írhatunk я; э; ю; ы betűt (NEM idegen szavaknál vagy neveknél), és ha ezek (я; э; ю; ы) lágyságbéli (lágy --> kemény; kemény --> lágy) írom, akkor is lágyan ejtem ki az utána lévű magánhangzót?
Pl.: щука --> scsá után y-t lágyan ю-nak kéne ejteni elvileg...
de ezt most nem értem.
Nem baj, addig teszem fel a kérdést, amíg valaki nem másik témában válaszol rá.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!