Melyik szebb/rondább? Német vs. Holland?
Sok helyen hallottam már hogy egy idő után vkinek már idegesítő amikor a másik ember gyorsan beszél németül és németesen, tehát ebből arra kövewtkeztetek hogy sokaknak nagyon nem tetszik a hangzása (nekem sem a szívem csücske a német, nem nagyon szeretem), hollandot még nem hallottam de azt mondták az is ronda, bár könnyebb.
Én a német mellett hollandot kezdtem el tanulni, szerintem az kicsivel szebb. Szerintetek?
a hollandok úgy beszélnek, mintha a következő percben készülnének egy hatalmasat turházni :D
amúgy vicces nyelv.
a németet ilyen szempontból jobban kedvelem, mert azt legalább értem :D
xDxDxD Az első mondaton röhögtem egy nagyot:D
És a flamand nyelvvel mi a helyzet? vagy az dettó ugyan az mint a holland vagyis semmibe sem különbözik?
én meg azt hallottam ismerőseimtől, akik éltek Németországban, hogy a holland alapvetően egy centit sem különbözik a némettől, ők legalábbis minden gond nélkül tudtak hollandokkal beszélgetni.
Él Hollandiában egy ismerősőm, és szokott holland feliratos cuccokat hozni, én is gond nélkül elolvasom szinte nincs különbség a német és a holland nyelv között, legalábbis nekem nem okozott nehézséget.
"Melyik szebb/rondább? Német vs. Holland?"
Erre nincs válasz, három okból.
- eltérnek az ízlések
- mindkét nyelvnek dialektusai vannak, jelentős különbségekkel
- minden nyelvre igaz, hogy a szépsége az egyes beszélőtől erősen függ, pl. ahogy a fiatal színésznő vagy a rádió hírolvasója beszél, az minden nyelven szebb vagy legalábbis elviselhetőbb, mint egy isten háta mögötti faluban egy 80 éves fogatlan parasztasszony nyámmogása vagy mondjuk az, ahogy egy tettenért bolti tolvaj lesütött szemmel, akadozva vallomást tesz a kapitányságon.
Engem a németben az zavar, amikor nyálasan beszélnek, azaz köpködnek és hallatszik, ahogy fröcsög a nyáluk. Különösen idegesítő, amikor ezt egy mikrofon jól felerősíti. Amúgy a németben rengeteg tájszólás van, a holland esetében pedig a torokhangok dominálnak, aki nem szereti a torokhangokat, azokat a torokhangos dialektusok zavarják, akik perverz módon élvezik a torokhangokat, azoknak pont ezek imponálnak.
Egyszer kihozták egy versenyen a hollandot a világ legrondább nyelvének (ami erős túlzás szerintem), a hollandok erre nagyon büszkék és gyakran hangoztatják.
"én meg azt hallottam ismerőseimtől, akik éltek Németországban, hogy a holland alapvetően egy centit sem különbözik a némettől"
Nem az irodalmi némettől, hanem az északnyugat-németországi helyi dialektustól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!