Mit jelent a Rogán név?
A gugli azt írja, hogy ír vezetéknév, amely az ír Ó Ruadhagáinból származtatható, és a jelentése nagyjából vörös hajú.
(Rogan is an Irish surname, deriving from the Irish Ó Ruadhagáin, which can be loosely translated to mean "red-haired.")
Kerestem én is, én mást találtam. Ezt:
Mind a két név magában foglalja a rog - rogas szláv tövet, amely szarvat jelent.
Tehát a magyar Szarvas név megfelelője.
A Ragány érzésem szerint a Ragály alakváltozata, ez annyiban megszokottabb, hogy helységnév is van ilyen.
Megjegyzendő, hogy a Kiss Lajosban erre a tőre megy vissza Rohács, illetve a szlovák Rohovce helységnév. Ez utóbbival kapcsolatban Kiss Lajos közli, hogy hbatóságilag állapították meg a magyar névből. Ha jól tudom, ez volt az a(z egyik) falu, amelyet nem Trianon, hanem a II.vh utáni párizsi békeszerződés csatolt el Magyarországtól.
Kis Ádám
Kiss Lajos említi, hogy a Rohovce nevet 1948-ban alkották. Ez, és a fülemben motoszkűló Rusovce válthatták ki tévhitemet. Utánanéztem, egyrészt azt hiszem, rosszul írtam a magyar nevét: Nagyszarva, és bizonyos jelek arra vallanak, hogy 1948 előtt Vel'ka Sarva volt.
Kis ádám
Itt találtam:
Te sokkal rendesebb vagy, mint én. Én nem kerestem, csak beírtam a gugliba, hogy _rogan name meaning_ és a fenti szöveget kaptam elsőre.
Érdekes, amit írtál, rákerestem Rohovcéra is... Végül is, az íreknek vörös hajú a rogan, nekünk, magyaroknak meg ?szarvas?
Köszi, hogy megosztottad. Ma is tanultam valamit. :)
Nincs mit. Az is lehet, hogy még lehetne tovább keresni és akkor lehet, hogy még egyéb találatok is lennének. ;)
Bár én csak itthonról tudok most keresni, tehát főleg az interneten.
Igen, lehet, hogy azonos alakú a két szó, de egy másik országban egész mást jelenthet, hiszen egész más a nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!