Wannabeapro kérdése:
"Az áldozatok között nők és gyerekek is lehetnek." Ez a kifejezés mit takar?
Figyelt kérdés
Gyakran találkozom ezzel a kifejezéssel ha valamiféle sok emberi áldozatot követelő katasztrófa történik. Legyen az természeti katasztrófa, háborús cselekmény, tömegbaleset.. És sose értettem, hogy miért használják. Csak nekem fura ez? Társadalmi szempontból egy férfi halála kevésbé számít tragédiának? Vagy más a magyarázata?2021. nov. 14. 19:23
A kérdező szavazást indított:
Csak neked fura.
Szerintem is fura.
13 szavazat
1/8 anonim válasza:
Ezt már én is szóvá tettem párszor. Mert ugye minden ember egyenlő, akkor viszont ebben a helyzetben is legyenek azok! Az ok, amiért ezt kiemelik nyilván abban rejlik, hogy a gyerek és a nő gyenge és védtelen, a háborút az erős férfiak vívják és hát ők is hullanak el a csatákban, így ehhez már hozzászoktunk.
2/8 anonim válasza:
A gyerekekre azért magyarázat, hogy az ember biológiailag úgy van kódolva, hogy a gyerekeket jobban sajnálja (nem csak azért, mert védtelen, hanem mert "még előtte állt a jövő"), ezért "nagyobb a hírértéke" egy gyerek halálának, így "érdemes" kiemelni.
3/8 anonim válasza:
Én nem látom, hogy a nőket külön kiemelnék manapság.
A gyerekeket szokták, az meg tökre érthető.
4/8 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat!
Ezek az érvek nekem is bevillantak.. és érthetőek is meg nem is..
#1 Nem csak háborús, hanem például természeti katasztrófáknál is gyakran kiemelik a női és gyermek áldozatok számát.
#2 Egy fiatal, huszonéves férfi előtt is ugyanúgy ott állhat még a jövő.
#3 Én gyakran találkozom vele. A kérdésem apropóját is az adta, hogy pont egy Telex-es szalagcímben olvastam a kifejezést.
2021. nov. 14. 20:05
5/8 anonim válasza:
Néha igy utalnak arra hogy civilek is megsérültek. De egyébként a mai híradások csak arra fokuszalnak hogy atlepjek az átlagember ingerküszöbét, mert ez egy hatásvadász megfogalmazás. Mint amikor hozzáteszik hogy egy háromgyerekes nő halt meg, az durvább mintha egy gyerektelen? És ennek a sornak a végén úgy látszik az egyedülálló férfiak vannak.
6/8 anonim válasza:
Persze, hogy a férfi élete kevésbé fontos társadalmi szempontból, mivel a nő tud gyereket szülni. Ha kihalna az egész emberiség, kivéve tíz embert, akkor többet érne, ha köztük lenne 1 férfi meg 9 nő, mint fordítva. Mivel az az 1 férfi teherbe tudja ejteni mind a 9 nőt, akik gyerekeket szülnek, tovább él az emberiség. Ellenben, ha van 1 nő meg 9 férfi, azok közül csak 1 tudja teherbe ejteni az egyetlen nőt, a többi 8 meg szaporodás szempontjából teljesen felesleges. Az az 1 nő pedig max. évi 1 gyereket fog csak szülni, szóval az sokat nem ér... Tehát éppen ezért szaporodás szempontjából sokkal fontosabbak a nők, férfiakból nem kell annyi.
7/8 anonim válasza:
6 és ezzel rövidtávon kinyirnad az emberiséget. Hallottál már a belterjessegrol?
Ha hosszútávra tervezel akkor a legjobb ha 50-50% a nemek aránya.
8/8 anonim válasza:
Hagyományosan a férfi dolga (volt), hogy adott helyzetben meghaljon, miközben védi/menti a nőket és a gyerekeket. Az 'igazi férfiség' mércéje ez volt, ez az a férfi "kiváltsága". Erre készítette fel az evolúció is a férfit (nagyobb termet, átlagosan ~50%-kal nagyobb testtömeg, fajlagosan magasabb izomtömeg, nagyobb tolerancia a sebesülésekkel szemben).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!