Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Csak szerintem nagyon hülye...

Csak szerintem nagyon hülye az a szó, hogy nincstelen?

Figyelt kérdés

Egyrészt a magyar nyelvtan szabályai szerint ilyen nincs, hogy egy igéhez, ez esetben létigéhez simán, főnévképző nélkül hozzátesszük, hogy "-telen".

Másrészt, ha levezetjük a szó jelentését - nincstelen -> nincs olyan dolog, ami nincs neki -> semmiből sincs hiánya, mindene megvan - ez pont az ellenkezője annak, amire a szót használják, szóval teljesen logikátlan is.

2021. aug. 17. 09:51
 1/6 anonim ***** válasza:
Igazad van, erre sosem gondoltam. De van olyan szavunk is hogy ormótlan, miközben nincs olyan, hogy ormós. Megy olyan is akad, hogy számos vagy számtalan, ami ellentettje egymásnak, mégis szinte ugyanazt jelenti. Ezek a magyar nyelv szépségei! 😁
2021. aug. 17. 10:21
 2/6 anonim ***** válasza:

Mivel a telen egy melléknév képző,így főnév képző nem kellene bele. Mert maga a nincstelen egy melléknévé változik. A nincstelen pont hogy azt jelenti hogy nincs neki semmije ,hiányt szendved.

De most akkor nézhetjük azt is hogy van a függ szó,abból alkoták meg a függetlent ami valjunk be nem sok köze van a kettőnek egymáshoz.

2021. aug. 17. 10:35
 3/6 anonim ***** válasza:

#2 de van közük egymáshoz. Független = nem függ senkitől.

Szerintem sem logikus a nincstelen szó, hogy lehet valaki semmi nélküli?:D Totál paradoxon. De ahogy első is írta, vannak furcsa szavaink.

2021. aug. 17. 10:40
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Igen, vannak látszólag, vagy valóságosan logikátlan szavaink. Kedvencem a villanyírógép. Kinek kell egy gép, amelyik villákat nyír, ugye...?
2021. aug. 17. 10:49
 5/6 anonim ***** válasza:
Bakker ezt még nem vettem észre. Ellentétes jelentésűnek kéne lennie tényleg
2021. aug. 17. 11:15
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem ez azért van, mert a magyar nyelvben lehet 'duplán tagadni'.

Nem ettem semmit.

--> Logikusan, ha nem ettél semmit, akkor ettél valamit. De minden magyar érti, hogy semmit ettél, azaz üres a hasad.

Biztos van erre szebb nyelvtani kifejezés, majd javítsatok ki.

2021. aug. 17. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!