Csak szerintem nagyon hülye az a szó, hogy nincstelen?
Egyrészt a magyar nyelvtan szabályai szerint ilyen nincs, hogy egy igéhez, ez esetben létigéhez simán, főnévképző nélkül hozzátesszük, hogy "-telen".
Másrészt, ha levezetjük a szó jelentését - nincstelen -> nincs olyan dolog, ami nincs neki -> semmiből sincs hiánya, mindene megvan - ez pont az ellenkezője annak, amire a szót használják, szóval teljesen logikátlan is.
Mivel a telen egy melléknév képző,így főnév képző nem kellene bele. Mert maga a nincstelen egy melléknévé változik. A nincstelen pont hogy azt jelenti hogy nincs neki semmije ,hiányt szendved.
De most akkor nézhetjük azt is hogy van a függ szó,abból alkoták meg a függetlent ami valjunk be nem sok köze van a kettőnek egymáshoz.
#2 de van közük egymáshoz. Független = nem függ senkitől.
Szerintem sem logikus a nincstelen szó, hogy lehet valaki semmi nélküli?:D Totál paradoxon. De ahogy első is írta, vannak furcsa szavaink.
Szerintem ez azért van, mert a magyar nyelvben lehet 'duplán tagadni'.
Nem ettem semmit.
--> Logikusan, ha nem ettél semmit, akkor ettél valamit. De minden magyar érti, hogy semmit ettél, azaz üres a hasad.
Biztos van erre szebb nyelvtani kifejezés, majd javítsatok ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!