Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért használják olyan sokan...

Miért használják olyan sokan rosszul az igekötőket?

Figyelt kérdés

Mitől nehéz megérteni a helyes használatukat? Mármint, hogy melyik igéhez tartoznak.

Ilyenekre gondolok pl., hogy

meg tudja csinálni,

el tudja olvasni,

meg meri kérdezni.

Ezeknél nagyon sokszor egybeírják az első igével, pedig úgy vagy mást jelent, vagy nincs is olyan igekötős ige.

2021. aug. 12. 19:22
 1/3 anonim ***** válasza:

Ezt néha még én is elrontom - általában ha éjszaka írok valamit. Nekem az jobban csípi a szememet, amikor az egyszerűbb példákat is konzisztensen elrontják: el olvastam, meg láttam...

Egyébként azért rontják el vélhetően, mert nem gondolják át, hogy melyik az eredeti főige, és melyik a segédige.

2021. aug. 12. 21:13
 2/3 anonim ***** válasza:
Mert élőszóban ezeket valójában két szóban ejtjük, nem háromban: pl. [megtudja csinálni]. Akik egybeírják, a kiejtés elvét követik, holott az Akadémia itt a szóelemzés elvének követését írja elő. Ennyi az egész.
2021. aug. 12. 23:14
 3/3 anonim ***** válasza:
26%

Az a kérdés igazából, hogy miért kell külön írni, amikor kiejtve egybe mondjuk. Nincs semmi különbség hangzásban aközött, hogy [megtuggya] a rossz hírt és aközött hogy [megtuggya] csinálni.

Valójában az igekötő a főigéről tényleg "átkötődik" a segédigére a beszédben, csak ezt az írás nem tükrözi. Megkülönböztetünk valamit írásban, amit szóban nem, pedig nincs így se félreértés a szövegkörnyezet miatt.

2021. aug. 13. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!