Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » He saw the faces of those...

He saw the faces of those whom he loved at his birthday celebration. Miért nem who? Who-akiket?

Figyelt kérdés
2021. júl. 23. 00:36
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
37%
Csak ne kellene mindig az ostobaságok ellen küzdeni. Hiába az olvasás maga nem elég, a szöveget érteni is kell.
2021. júl. 25. 08:23
 12/19 anonim ***** válasza:
46%

Kedves kozepiskolai tanar, gondolom, meg sohasem hallottal arrol bizonyos alkalmakkor az egyetlen helyes megoldas, hogy “To Whom It May Concern”.

Es az "I shall"-ra sem emlekszel, pedig nagyon eros a gyanum, hogy te voltal a vendegem 3 evvel ezelott Seattle-ben, ket hetre. Akkora mellennyel erkeztel, hogy az elso napon hagytalak ervenyesulni a Starbucksban, de szerencsetlen eladok - negyen - probaltak megerteni a katasztrofalis kiejtesedet a katasztrofalis nyelvtanoddal es szokincseddel. Vegul nekem kellett elmondanom, hogy mit akarsz rendelni, es bocsanatot is kertem a mogottunk feltornyusolo kb. 12 varakozotol. A bocsanatkeresemet annyira nem ertetted, hogy megkerdezted tolem, hogy mit beszeltem a mogottunk levokhoz, amikor ok nem is szoltak hozzank.

Es ez igy volt vegig a ket het alatt. Az utolso napon megkerdeztem, hogy hogy tudsz a tukorbe nezni, amikor a majdnem zero tudasoddal eleteket teszel tonkre (a tanulok ertekelesevel a tovabbtanulasukat befolyasolod).

Es te kozolted, hogy dehat te sokkal jobban tudod a nyelvtant mint "ezek" - marmint az itt elok - es akar en is. Az, hogy a ket het alatt nem ertettel semmilyen beszelgetest, es nem tudtal meg egy pohar kavet sem kerni, az neked nem szamitott.

No comment.

2021. júl. 25. 21:22
 13/19 anonim ***** válasza:
0%

Istenem, de sötét van nálad odabenn az önmagadba zárt világodba, 12-es! Életemben nem voltam Seattle-ben, még a térképen se tudnám elhelyezni, és te egy egész kisregényt rittyentettél abból, hogy "én" ott mit csináltam! (Speciel végig se olvasom, mivel a legkevésbé se érdekel, hogy egy vadidegen mit csinált Seattle-ben.) Szerencséd, hogy névtelen az oldal, mert baromian leégeted most ezzel magad, hogy azt hiszed, hogy az egész világ körülötted forog!

Amúgy senki nem mondta, hogy a To whom it may concern nem létezik, persze, hogy létezik, mivel egy igen régi kifejezés, és a whom régies. Viszont egyáltalán nem zárja ki, hogy a who tárgyesete kizárólag a whom lehet. Az Oxford nyomtatott értelmező szótárban nincs is olyan szócikk, hogy whom, hanem a who-ra utal, ott pedig így szerepelnek a példamondatok who(m). Az internetes pedig ezt írja:

Whom is not used very often in spoken English. Who is usually used as the object pronoun, especially in questions:

Who did you invite to the party?

The use of whom as the pronoun after prepositions is very formal:

To whom should I address the letter?

He asked me with whom I had discussed it.

In spoken English it is much more natural to use who and put the preposition at the end of the sentence:

Who should I address the letter to?

He asked me who I had discussed it with.

In defining relative clauses the object pronoun whom is not often used. You can either use who or that, or leave out the pronoun completely:

The family (who/​that/​whom) I met at the airport were very kind.

2021. júl. 25. 21:38
 14/19 anonim ***** válasza:
35%

#12, igy van. Nálam is járt egy angol tanárnô, de az élôbeszédhez nem Nagyon tudott hozzászólni, csak lesett, hogy ô ezeket nem érti.

Milyen akarmilyentanárnô az, aki nem tudja a térképre helyezni Seattle-t?

2021. júl. 25. 23:33
 15/19 ricsi_gyakori_kerdes válasza:
21%

Bírom, amikor valaki nyelvtannáciskodik, de nem tudja leírni azt a szót, hogy "fáradtság". És még veri magát, hogy középiskolai tanár. Jézusom...

2021. júl. 26. 13:49
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Márpedig az fáradság ( = fáradozás), nem pedig fáradtság ( = fáradt állapot). Ez két külön szó, nem ugyanazt jelentik.
2021. júl. 26. 14:05
 17/19 anonim ***** válasza:
Ricsike úgy látszik, hiányzott az általános iskola 5. osztályából!
2021. júl. 26. 14:06
 18/19 anonim ***** válasza:

A fáradság jelentése: fáradozás.

A fáradtság jelentése: fáradt állapot.

(1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat )

2021. júl. 26. 23:45
 19/19 A kérdező kommentje:

Na ezt nem itt kéne. El lehet rendezni privátban is. Középiskolai tanár vagy felőlem a pápa is lehet itt, tudjon már érdemben szólni KULTURÁLTAN.

Semmi relevancia jó pár kommentben.

Aki elmagyarázta személyeskedés nélkül, annak köszönöm.

2021. aug. 25. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!