Mi arról a véleményed, hogy a hallgatók nyelvvizsga
nélkül is átvehessék a diplomájukat?
közben pedig a nyolcadikos gyerekekkel középfokú nyelvi tananyagot tanítanak.
Tévedés. Az érettségi követelmény középszinten B1. A középfok B2, amire a legtöbb középiskola nem készít fel.
2021. jún. 22. 15:27
2/10 anonim válasza:
Egy nagy nyelvvizsga központ előtt lakom. Így évek során megtanultam, hogy mikor vannak a vizsgák, amik ugye évről-évre fixen mennek.
Most idén ugyanúgy volt vizsga, de érdekes módon a áprilisi-májusi alkalmon csak kis babaarcú gyerekek voltak a sorban, tehát vélhetően felvételizők jöttek csak el. Nem volt még ilyen, amióta itt lakom, hogy nem volt látható fiatal felnőtt. Szóval furcsa volt a helyzet, de a januárin voltak vegyesen. Szóval bár ez nem reprezentatív, de szerintem rájátszottak néhányan az amnesztiára.
Az biztos, hogy jó sokáig vártak a kormányzati oldalról, gondolom így csökkentették a központok bevételeit.
2021. jún. 22. 15:32
3/10 anonim válasza:
Az a véleményem, hogy ha olyan pozícióban akar/fog dolgozni, nem tudja kikerülni a nyelvet, meg kell tanulnia diplomától független. Az a tapasztalatom, hogy a munkahelyek nem a papírt kérik, hanem magát a nyelvtudást.
2021. jún. 22. 15:34
4/10 A kérdező kommentje:
"Tévedés. Az érettségi követelmény középszinten B1. A középfok B2, amire a legtöbb középiskola nem készít fel."
A nyolcadikos gyerekek mióta érettségiznek?
A nyelvvizsga ilyen esetben egy nagy baromság. Azt mutatja meg, hogy egy kalap kaki az oktatási rendszer. Ha tényleg jó lenne általánosságban a nyelvoktatás, akkor nem kellene léteznie nyelvvizsgának, mert a 8-os bizonyítvány valamint az érettségi is bizonyítani egy-egy nyelvtudás szintet. Szóval én támogatom, hogy ne kelljen senkinek nyelvvizsga. Egyedül abban az esetben van értelme, mikor egy olyan személy akarja bizonyítani a nyelvtudását, akinek nincs érettségije, illetve nem tanulta iskolában soha azt az adott nyelvet. Diploma átvételhez simán elégnek kellene lennie egy érettséginek, akkor, ha azt abból a nyelvből tette le, ami a diplomához elvárás. Ugyanígy a jelentkezéshez. Az, hogy mindegyikhez már nyelvvizsga kell, annyit mond, hogy a középiskolai nyelvoktatás nem adja meg azt a tudást, ami kellene a továbbtanuláshoz. Tehát van egy szakadék a két, elvileg egymás után következő iskolai fokozat között. Egy jól működő oktatási rendszerben ilyennek nem szabad lennie. Szóval azt támogatom, hogy diploma átvételéhez ne kelljen nyelvvizsga, se a felsőfokú jelentkezéshez. De ehhez az kell, hogy a szükséges tudást megszerzésére legyen lehetősége minden középiskolát végzőnek.
2021. jún. 22. 15:45
6/10 anonim válasza:
Az index ezt írja:
"2021. augusztus 31-ig mintegy 50 ezer hallgató diplomázna, közülük nagyjából 20 ezer diáknak nincs meg a szükséges nyelvvizsgája."
[link]
Ez ha igaz, akkor nagy bajban van a nyelvoktatás.
2021. jún. 22. 15:48
"Eközben pedig a nyolcadikos gyerekekkel középfokú nyelvi tananyagot tanítanak." - Ezt honnan veszed? Őszintén érdekel, hol van ilyen hatékony nyelvoktatás. Hacsak nem valami elit iskola speciális nyelvi tagozatáról van szó, az iskolai nyelvtanulás sokkal, de sokkal lassabb ütemben megy. A hatalmas osztálylétszámokkal, alacsony óraszámokkal, és alacsony motivációjú gyerekekkel nem lehet csodát tenni sajnos. Aki nem szorgalmas (ennyi idősen bizony kevesen érzik a nyelvtanulás fontosságát), vagy akit a szülei nem nyomnak különtanárhoz, az egyszerűen nem fog tudni csak és kizárólag a középiskolás nyelvórákra támaszkodva nyelvvizsgát szerezni.
2021. jún. 22. 17:25
Nálunk egész jó nyelvoktatás volt (Balatonfüred, Radnóti). Matekból és angolból úgy volt, hogy összefogták az osztályokat, tehát A+B, és szétszedték 3 csoportra. Mind a 3-nál más volt az elvárás, és a leadott anyag is kicsit eltért. Én a legjobban voltam, másik 9 társammal. 8. után 4-en kapásból lerakták a középfokú nyelvvizsgát. Kellett pluszba tanulniuk, de nem sokat, talán 1 hónapot. Én nem raktam le. Szakiskolába jöttem továbbtanulni. Jelenleg 11-es vagyok, eddig semmi újat nem tanultam az általános iskolás anyagon kívül. Semmit, legfeljebb pár szót. Mondjuk, ez nem is csoda, minden igeidőt, szerkezetet átvettünk 8-ig. Ha most középiskolában is ugyanígy ment volna a tanulás, akkor szerintem a végére a felsőfokút is le tudnánk rakni. Csak hát ugye ez egy szakképzés, nem egy komoly gimnázium. Ott lehet el is mennek odáig.
2021. jún. 22. 18:07
különösebben nem izgat, szerintem mindenki tudja, hogy a legtöbb egyetemista-diplomás nem értelmesebb vagy intelligensebb bármelyik 16 éves kölyöknél... nekem csak alátámasztja, hogy a semmire játsszák az agyukat a diplomájukkal.
2021. jún. 23. 16:32
#9: Ha nem intelligensebbek egy 16 évesnél, akkor senki sem az. Abban igazad van, hogy az egyetem nem ad intelligenciát. (Nekem se adott a villamosmérnöki képzés, végig magolásból állt az egész, egy percet nem kellett gondolkozni.) De abban nincs, hogy az idő előrehaladtával senki nem válik intelligensebbé 16 éves kora után.
2021. jún. 23. 16:57
Kapcsolódó kérdések: