Mit jelent az alábbi régi magyar közmondás? Rossz gálya az, melynek dereglyéje nincs.
Három dolgot találtam rá, egyet Ó. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások c. könyvében, kettőt a guglin.
- Rossz hajó az, melynek dereglyéje nincsen = okos ember előre biztosítja magát arra az esetre, ha kudarc éri vmely vállalkozásában. (rég)
- Rossz gálya, melynek dereglyéi nincsenek. (Erős is segítségre szorul.) - [link]
- ...rossz gálya, melynek dereglyéi nincsenek. Helyesen értelmezi Reuter Camillo: a vontató hajó tehetetlen, ha nincs dereglyéje, amelyen a lovakat szükség szerint gyorsan lehet egyik partról a másikra átszállítani. - [link]
Szóval én inkább úgy értelmezném, hogy a dereglye olyan a gályának, mint a mentőcsónak a hajónak, ha nincs, gubanc esetén nincs mihez nyúlni. (a keresőszavam pedig csak annyi volt: rossz gálya az - majd kipróbáltam hajóval is, de nem kaptam újabb találatokat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!