Aki külföldön kezd új életet, hány év alatt van lehetőség gyakorlatilag kintihez hasonló emberré válni?
Huszonhárom évesen költöztem ki és pár hónap alatt teljesen beilleszkedtem. A nyelvet már a kiköltözés előtt felsőfokon beszéltem, a kultúrát és történelmet is jól ismertem. Ez például azért fontos, hogyha mondjuk valamilyen ünnepély van, akkor tudod, hogy miről van szó és mondjuk még a himnuszukat is tudod énekelni. Elég nyitott ember vagyok, így az ismerkedés is hamar és könnyen ment. Mesterképzésre jöttem ki, így én eleve együtt voltam hasonló érdeklődésű és korú emberekkel. Ez nyilván könnyítő elem volt, de neked is azt tanácsolom, hogy nyiss más közösségek felé.
Sok mindentől függ, de elsősorban tőled. Hogy milyen jellem vagy, mennyire ismered a helyet, stb. Ne keseredj el, ha időbe telik beilleszkedni, de ne is add fel dolgot.
A #4-eshez hasonlóan én is kerülöm a magyarokat. Egyrészt pont azért jöttem ki, hogy ne magyarokkal legyek körülvéve, másrészt a többségük azonnal rám akaszkodna, hogy segítsek nekik ebben és abban. Erre érthetően se kedvem, se időm nincsen.
27N
Ez nagyon emberfüggö!
Aki továbbra is csak magyarok közt él, magyarokkal tart csak kapcsolatot, az jó eséllyel soha nem fog beilleszkedni.
Aki kezdettöl fogva az adott társadalomban próbál élni, minél több érintkezési pontot keres, annak egy év múlva már elöfordul, hogy nem nagy gond az ottani életvitel.
Moziba/szinházba minél elöbb célszerü menni, mert ezzel rengeteget tanulsz, ha nem is értesz mindent, de egyre több esélyed lesz erre.
A nyelvet ugyanis nem elöre kell megtanulni, hanem már aránylag kevesebb tudással is használni kell, anyanyelvi társaságokban is, mert csak akkor "ragad" rád belöle.
Tökéletesen valószínüleg nem fogod megtanulni a nyelvet, akcentusod marad, de ha nyelvtanilag meg szóhasználatban igyekszel minél jobban beilleszkedni, akkor nem foglalkoznak vele.
Meg a legtöbb esetben eleve nem jó a magyar csoporotkban lenni külföldön, mert a legtöbb esetben ezek csak arra mennek ki, hogy minél jobban szidják a helyi szokásokat, embereket, és egyre jobban elszigetelödnek az ottani társadalomtól.
Én éppen ezért nem nagyon tartok az itteni magyarokkal kapcsolatot, kivéve néhányat, akik szintén beilleszkedtek, az itteni normál szerint tudnak viselkedni.
De nem is kell akcentus nélkül beszélni, én se tudok úgy. Sőt, a nevem is annyira tipikusan magyar, hogy nem tagadhatom, honnan jöttem. A lényeg az, hogy megértsd, ők mit mondanak, és ők is megértsenek téged. De ne csak olyan témában, hogy "egy gombóc fagyit kérek", hanem bármiben, amiről magyarul is tudsz beszélni.
Engem pl. a szomszéd annyira elfogadott, hogy a legutóbbi választások után megkérdezte, hogy kire szavaztam. (Aztán röhögött magán, mert elfelejtette, hogy külföldi vagyok, itt nem szavazhatok.)
három éve költöztem egyetem miatt, most vagyok 22, kb egy év volt, mire nem éreztem magam turistának a saját városomban (nem tévedtem el, tudtam útbaigazítást adni, volt róla valami sejtésem, hogy mi, hol van, hova érdemes beülni kajálni, ilyesmi...) de igazából most, így a harmadik évben kezdem azt érezni, hogy rendben vagyok a státuszommal, ki tudom mondani, hogy igen, bevándorló vagyok, igen, magyarországról. eddig inkább zavart a tény, hogy nem ide születtem, most kezdem tudni elfogadni. (pl. hiába tudtam dolgokat, amiben helyi ismerőseim tévedtek, inkább nem mondtam semmit, mert nem akartam hogy okoskodásnak tartsák, idejön a kis migráns és belepofázik, mostmár bele tudok szólni. amúgy értékelik.)
szerintem a kulcs, hogy ne ragadj bele a "jajj, külföldi vagyok és nem tudok elég jól *ország nyelve*n, ezért csak magyarokkal fogok ismerkedni és soha többé nem élvezhetem az életet" klisébe. én két magyart ismerek összesen, együtt laktunk koleszban, a többiek mind helyiek vagy egyéb bevándorlók. szerintem pláne moziba, akkor mész amikor csak akarsz, minden filmből vannak feliratos változatok, az nagy segítség lehet. nézz sok filmet adott ország nyelvén, az is segít felvenni a fonalat.
"a többségük azonnal rám akaszkodna, hogy segítsek nekik ebben és abban."
pontosan! egyszer kihasználtak, többet nem fognak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!