Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Aki külföldön kezd új életet,...

Aki külföldön kezd új életet, hány év alatt van lehetőség gyakorlatilag kintihez hasonló emberré válni?

Figyelt kérdés
Családi okok miatt úgy alakult, hogy 40 évesen kiköltöztem egy szomszédos országba és az foglalkoztat, hány év alatt lehet oda eljutni, hogy bármit meg tudsz oldani, ne adj isten be tudsz ülni egy moziba/színházba, részévé válhatsz társaságoknak? Elsősorban olyanok tapasztalata érdekel, akik évek óta kint élnek valahol.
2021. ápr. 23. 09:13
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
82%
Nekem hamar ment, kb. egy év alatt. Ha beszélek rendesen a nyelvet, ha olvasod a híreket, hamar beilleszkedsz. Persze mindenhol vannak idegengyűlölők, de őket ignorálni kell.
2021. ápr. 23. 09:19
 2/17 anonim ***** válasza:
34%
Semmiképp se egy év alatt..persze a nyelvet megtanulhatod, de tipikusan 10-20 ev utan szoktak valóban olyan helyesseggél beszélni, hogy akár helyinek is elmennének..a beilleszkedésre is ennyit mondanék. Akkor már elfogadóbbak is az emberrel(Lett valamit az asztalra). Amúgy en kozel anyanyelvi szinten vagyok az orszag nyelvébôl ahol élek,de néha szembesülök vele hogy ez még mindig milyen kevés, helyi kollégáim irtóra hadarnak, jobban mint netes videókban ezért néha csak kamillázok mikor beszélnek..nem is könnyû elérni,hogy felvegyenek mahyk kôzé dolgozni ilyen kicsi idô utàn. Én ezt tapasztalatom és sajnos rájöttem, késôn jöttem ki, a 10 évet biztos nem fogom kivárni, hogy simábban menjenek a dolgok, ezért inkább majd elköltözöm.
2021. ápr. 23. 09:44
 3/17 anonim ***** válasza:
*Bocs az elütésekért
2021. ápr. 23. 09:46
 4/17 anonim ***** válasza:
65%
40 évesen szerintem soha, mindig törni fogod a nyelvet. akik ebben a korosztályban vannak és külföldön élnek, azok jellemzően magyarokkal keverednek, velük kötnek inkább barátságokat. persze vannak kivételek. én majd 30 évesek költöztem ki, én kifejezetten kerülöm a magyarokat
2021. ápr. 23. 09:56
 5/17 anonim ***** válasza:
63%

Huszonhárom évesen költöztem ki és pár hónap alatt teljesen beilleszkedtem. A nyelvet már a kiköltözés előtt felsőfokon beszéltem, a kultúrát és történelmet is jól ismertem. Ez például azért fontos, hogyha mondjuk valamilyen ünnepély van, akkor tudod, hogy miről van szó és mondjuk még a himnuszukat is tudod énekelni. Elég nyitott ember vagyok, így az ismerkedés is hamar és könnyen ment. Mesterképzésre jöttem ki, így én eleve együtt voltam hasonló érdeklődésű és korú emberekkel. Ez nyilván könnyítő elem volt, de neked is azt tanácsolom, hogy nyiss más közösségek felé.

Sok mindentől függ, de elsősorban tőled. Hogy milyen jellem vagy, mennyire ismered a helyet, stb. Ne keseredj el, ha időbe telik beilleszkedni, de ne is add fel dolgot.

A #4-eshez hasonlóan én is kerülöm a magyarokat. Egyrészt pont azért jöttem ki, hogy ne magyarokkal legyek körülvéve, másrészt a többségük azonnal rám akaszkodna, hogy segítsek nekik ebben és abban. Erre érthetően se kedvem, se időm nincsen.

27N

2021. ápr. 23. 10:07
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen téren szerintem egy 30 és 40 éves közt nem sok különbség van..ismerek olyat aki 18 évesen került ki, most 40 éves és tényleg addig míg el nem mondta honnan jött, idevalósinak néztem a beszéde alapjàn. Tökéletes a helyi akcentusa. Viszont azt mondják gyerekkorban lehet így elsajátítani egy nyelvet, 14 eves kor alatt.Hallás és akarat kérdése is, hogy mennyire szánod rá magad hogy megtanuld. Akik csak magyarokkal érintkeznek, az a kategória akik tipikusan egy épkézláb mondatot se bírnak kinyögni 10 év után, és mindenkire furán néznek aki ennél többre képes, pláne ha mellé nem is takarít mondjuk..erre mondom én,hogy a pénz nem minden, mert pénzem meg barmikor lehet vagy elfogyhat, de a tudás örök élet. Pl én aupairkedtem és mellette tanultam a nyelvet, nyelvvizsgára készültem, most úgy àllok hogy itteniek is rám csodálkoznak és dicsérnek 3 év után, jobb munkákat kapok stb..
2021. ápr. 23. 10:09
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon emberfüggö!

Aki továbbra is csak magyarok közt él, magyarokkal tart csak kapcsolatot, az jó eséllyel soha nem fog beilleszkedni.

Aki kezdettöl fogva az adott társadalomban próbál élni, minél több érintkezési pontot keres, annak egy év múlva már elöfordul, hogy nem nagy gond az ottani életvitel.

Moziba/szinházba minél elöbb célszerü menni, mert ezzel rengeteget tanulsz, ha nem is értesz mindent, de egyre több esélyed lesz erre.

A nyelvet ugyanis nem elöre kell megtanulni, hanem már aránylag kevesebb tudással is használni kell, anyanyelvi társaságokban is, mert csak akkor "ragad" rád belöle.

Tökéletesen valószínüleg nem fogod megtanulni a nyelvet, akcentusod marad, de ha nyelvtanilag meg szóhasználatban igyekszel minél jobban beilleszkedni, akkor nem foglalkoznak vele.

Meg a legtöbb esetben eleve nem jó a magyar csoporotkban lenni külföldön, mert a legtöbb esetben ezek csak arra mennek ki, hogy minél jobban szidják a helyi szokásokat, embereket, és egyre jobban elszigetelödnek az ottani társadalomtól.

Én éppen ezért nem nagyon tartok az itteni magyarokkal kapcsolatot, kivéve néhányat, akik szintén beilleszkedtek, az itteni normál szerint tudnak viselkedni.

2021. ápr. 23. 10:10
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

De nem is kell akcentus nélkül beszélni, én se tudok úgy. Sőt, a nevem is annyira tipikusan magyar, hogy nem tagadhatom, honnan jöttem. A lényeg az, hogy megértsd, ők mit mondanak, és ők is megértsenek téged. De ne csak olyan témában, hogy "egy gombóc fagyit kérek", hanem bármiben, amiről magyarul is tudsz beszélni.

Engem pl. a szomszéd annyira elfogadott, hogy a legutóbbi választások után megkérdezte, hogy kire szavaztam. (Aztán röhögött magán, mert elfelejtette, hogy külföldi vagyok, itt nem szavazhatok.)

2021. ápr. 23. 10:18
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

három éve költöztem egyetem miatt, most vagyok 22, kb egy év volt, mire nem éreztem magam turistának a saját városomban (nem tévedtem el, tudtam útbaigazítást adni, volt róla valami sejtésem, hogy mi, hol van, hova érdemes beülni kajálni, ilyesmi...) de igazából most, így a harmadik évben kezdem azt érezni, hogy rendben vagyok a státuszommal, ki tudom mondani, hogy igen, bevándorló vagyok, igen, magyarországról. eddig inkább zavart a tény, hogy nem ide születtem, most kezdem tudni elfogadni. (pl. hiába tudtam dolgokat, amiben helyi ismerőseim tévedtek, inkább nem mondtam semmit, mert nem akartam hogy okoskodásnak tartsák, idejön a kis migráns és belepofázik, mostmár bele tudok szólni. amúgy értékelik.)

szerintem a kulcs, hogy ne ragadj bele a "jajj, külföldi vagyok és nem tudok elég jól *ország nyelve*n, ezért csak magyarokkal fogok ismerkedni és soha többé nem élvezhetem az életet" klisébe. én két magyart ismerek összesen, együtt laktunk koleszban, a többiek mind helyiek vagy egyéb bevándorlók. szerintem pláne moziba, akkor mész amikor csak akarsz, minden filmből vannak feliratos változatok, az nagy segítség lehet. nézz sok filmet adott ország nyelvén, az is segít felvenni a fonalat.

2021. ápr. 23. 10:22
 10/17 anonim ***** válasza:
30%

"a többségük azonnal rám akaszkodna, hogy segítsek nekik ebben és abban."

pontosan! egyszer kihasználtak, többet nem fognak!

2021. ápr. 23. 10:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!