Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Legkifejezőbb nyelvek?

Legkifejezőbb nyelvek?

Figyelt kérdés

Mely nagyobb világnyelvek közelítik meg a magyar nyelv gazdagságát, vagy akár kínálnak új látásmódot fogalmazásmódjukkal?

Angolul és franciául beszélek, egyik sem tudott eddig komplexitásával lenyűgözni, bár a franciát nagyon szeretem. Most orosz felé húz a szívem, de nem tudom megérné-e elkezdeni. Mi a véleményetek erről?

2021. ápr. 19. 12:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
92%

"közelítik meg a magyar nyelv gazdagságát"

Ilyen felsőbbrendű attitűddel nem is fogsz találni.

Ha nem látod az angol és a francia magyarhoz hasonló gazdagságát, akkor nem beszéled egyiket sem olyan magas szinten, hogy ilyen sommás kijelentést tehess...

Javaslok amúgy egy tonális nyelvet, pl a mandarint, abban találsz új kifejezésmódokat. Meg az írása is elég komplex.

2021. ápr. 19. 13:00
 2/14 anonim ***** válasza:
90%

"Mely nagyobb világnyelvek közelítik meg a magyar nyelv gazdagságát, vagy akár kínálnak új látásmódot fogalmazásmódjukkal?"

Én is csak az tudom mondani, amit első írt. Ha nem tudod magad kellően részletgazdagon kifejezni idegen nyelven, az attól van, hogy nem ismered eléggé az adott nyelvet. Tehát a megoldás nem az, hogy másik nyelvet keresel, amit ugyancsak felületesen fogsz megtanulni, hanem a már ismert nyelvekben való ismereteid mélyíted el még jobban, hogy pontosabban, árnyaltabban tudd kifejezni magad.

2021. ápr. 19. 13:06
 3/14 A kérdező kommentje:

Elnézést, ha arrogánsnak hangzott a kérdés, de szerintem a magyar nyelv egyedülállósága vitathatatlan. Nem csak az én véleményem ez, hazai költőink, íróink ugyanúgy elismerik, ahogy külföldi nyelvészek is. Tényleg nem beszélek anyanyelvi szinten angolul és franciául, de közép-felsőfok határán már kialakul az emberben egy kép a nyelv kereteiről. Olyan nyelvet keresek ahol nem feltétlen a szókincs adná a fő változatosságot, hanem már szószerkezeteknek lenne egy magyarhoz hasonló játéka árnyalt jelentésekkel. Szépirodalmi gyönyörködtetést úgymond.

Aki beszél oroszul esetleg az segítene?

2021. ápr. 19. 13:39
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

"Elnézést, ha arrogánsnak hangzott a kérdés, de szerintem a magyar nyelv egyedülállósága vitathatatlan."

Szerintem nem volt arrogáns. De minden nyelv egyedülálló, szerintem ez is vitathatatlan. Ha nem így látod, az azért lehet, mert nem ismered eléggé az adott nyelvet, ez nem a nyelv hiányossága.

" Nem csak az én véleményem ez, hazai költőink, íróink ugyanúgy elismerik, ahogy külföldi nyelvészek is."

Igen, és a hazai nyelvészek pont ugyanígy elismerik más nyelvek egyedülállóságát, és ezt az adott nyelven író, költő művészek is elismerik az adott nyelv egyedülállóságát. Mert ők kellőképpen ismerik ezeket a nyelveket ahhoz, hogy az általuk elvárt módon fejezhessék ki magukat a használatával.

"Tényleg nem beszélek anyanyelvi szinten angolul és franciául, de közép-felsőfok határán már kialakul az emberben egy kép a nyelv kereteiről. "

Nyilván, ezt az is mondja, aki csak néhány szót tud makogni az adott nyelven. Nem a nyelvnek vannak keretei (szerintem korlátait akartál írni inkább?), hanem a nyelv ismerőjének, jelen esetben a kifejezésmódok sokszínűségének szempontjából.

"Olyan nyelvet keresek ahol nem feltétlen a szókincs adná a fő változatosságot, hanem már szószerkezeteknek lenne egy magyarhoz hasonló játéka árnyalt jelentésekkel."

Az angol maximálisan ilyen nyelv, és bár a többit nem ismerem jól, de gyanítom, hogy mindegyik nyelvben ki lehet magad fejezni hasonlóan árnyaltan, mint a magyarban. Csak eléggé meg kell ismerned a nyelvet, és a hozzá tartozó kulturális hátteret is, hogy kellően árnyaltan tudd kifejezni magad.

Ettől függetlenül, természetesen oroszul is elkezdhetsz tanulni, a több nyelv mindenképpen tágítja a látóköröd. Azonban ha úgy állsz hozzá, mint a franciához és az angolhoz, akkor oroszul sem fogod tudni kifejezni magad az általad elvárt változatossággal, árnyaltsággal.

2021. ápr. 19. 13:52
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

"a magyar nyelv egyedülállósága vitathatatlan"

Maximum azt lehet mondani, hogy a világ összes lehetséges nyelvi kifejező eszközének egy egyedülálló kombinációja jelenik meg a magyarban – más nyelvekben meg más egyedülálló kombinációk. Nincs ebben semmi egyedülálló.

Ha meg úgy érted az egyedülállót, hogy olyat tud, amit semmilyen más nyelv nem, akkor nevezd meg azt a jellemzőjét!

2021. ápr. 19. 14:13
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Kérdező, ásd bele jobban magad a nyelvtipológiába, akkor rájössz, hogy a kérdésed szubjektív, amivel a nyelvészet nem tud mit kezdeni :)
2021. ápr. 19. 14:35
 7/14 A kérdező kommentje:
Ah :( az a baj megértem mindenki álláspontját. Nem tagadtam hogy minden nyelvnek megvan a szépsége, egyedisége, de szerintem az összetettség objektíve mérhető.
2021. ápr. 19. 14:39
 8/14 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem láttam a válaszod mikor már gépeltem, vicces, hogy pont az ellentétét írtam. Köszi a tanácsot, beleásom magam a témába akkor, hátha megtalálom amit keresek. Viszont aki magára ismer esetleg a kérdésemben, annak válaszát szívesen várom még.
2021. ápr. 19. 14:44
 9/14 anonim ***** válasza:
Hogyan mérnéd objektív módon egy nyelv összetettségét?
2021. ápr. 19. 14:45
 10/14 anonim ***** válasza:
Egyáltalán, mit értesz egy nyelv összetettsége alatt?
2021. ápr. 19. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!