Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Magyarországon hogy hívják a...

Magyarországon hogy hívják a Kareneket?

Figyelt kérdés
Szerintetek mi a Karen személynév magyar megfelelője?
2021. ápr. 4. 14:48
 1/2 anonim ***** válasza:
63%

Magyar nyelven is többször Karent olvastam.

Szerintem a magyar megfelelője az Emese lenne. A köszönjük, Emese után...

2021. ápr. 4. 15:09
 2/2 anonim ***** válasza:

Hát, nehéz ezt megmondani véleményem szerint, ugyanis ez a karakterséma annyira nincs nálunk beivódva a köztudatba. Bevallom, én se nagyon látom általánosnak itthon a Karen féle nőket. Ez inkább az USA-ban jellemző, ahol sokkal jobban vissza tud élni a kuncsaft a szolgáltatóval (vagy annak kiszolgálóival) szemben, ott általánosságban sokkal érzékenyebbek az emberek a társadalmi témák iránt (PL.: rasszizmus, aktuális politika, stb.), ezen kívül nem szabad szemet hunynunk a 911-es események felett se. Azóta az amcsiknál, a benyomásaim alapján eléggé nagy belső félelem, beteges biztonságvágy van jelen. Ezek nálunk nincsenek, vagy nem olyan mértékben vannak. Ezek a felsorolt jelenségek az alapkövei a Karenek kialakulásának, ezért nem hiszem, hogy nálunk van olyan megfelelője, ami teljes mértékben megfelel ennek a karaktersémának a leírásának. Oké, van azért pár példa a fejemben, ami hasonlít a Karen-hez, de ezek lehet, hogy csak az én rossz tapasztalataim miatt születtek meg a fejemben. Meglehet, hogy sokan nem értenék (vagy egyenesen sértőnek gondolnák) az én példáimat... De mindegy is, íme az a pár "Karenhez hasonlító sztereotip karakter", akik eszembe jutottak:

#1 - Késői negyvenes, vagy ötvenes, elvált, egyedül élő, molett anyuka, aki tanárként viselkedik, mindenkit kioszt, mindenkinek tudja a kötelességét (és szereti is erre emlékeztetni az embertársait), passzív agresszív, kárörvendő, és rendőrökkel fenyegetőzik, még ha te semmit se csinálsz ellene. Ha meg mégis elgurul a gyógyszered tőle, ő úgy fogja utólag eladni a sztorit, hogy te vagy a szemét. Jellemző az ő esetükben is az "én vagyok a legszexibb titkárnő" féle hajviselet, ami általában utólag festett (jellemzően mélybordó).

#2 - A következő sémát a fiatalabb (35-45 körüli) anyukák esetében látom jellemzőnek. Ők azok, akik paranoiásan csinálnak mindent, keresik a konfliktust, ahol tudják, a gyereküket mindentől védik és jellemzően túlzottan elkényeztetik. A belső félelmeik agresszióba torkolnak mindenhol. Mindentől félnek, és mindennel szemben agresszívak, ami kicsit is szokatlan nekik (például a más rasszú emberek). Azt gondolják, hogy ők mindent tudnak az egészséges táplálkozásról, beteges módon törekszenek a környezettudatosságra, csak azért adományoznak, hogy tudjanak mivel dicsekedni (illetve, hogy ezzel is jólelkűnek tűnjön), templomba is csak azért járnak, hogy sokadjára is meg kapják azt az önigazolást Istentől, hogy ők igenis jó emberek és mindent jól csinálnak. Egyszóval tipikus álszentek. Ezen kívül meg vannak győződve arról, hogy jól nevelik a gyereküket. Egy olyan álomvilágban élnek, ahová soha nem fogadják be az ellenkritikát. Amennyiben kritizáló egyénhez van szerencséjük, azt becsületsértőnek bélyegzik és feljelentik. Jellemzően ultraliberálisak, és rettegnek a Covid-tól. Mindent magukra vesznek, kezdve az iróniától, a politikai/társadalmi humoron keresztül, egészen a nem nekik megfelelő beszédhelyzetig mindenre ugranak.

#3 - Ez a karakterséma jellemző szokott lenni a férfiakra is, de én inkább úgyszintén egyes női embertársaimban fedezem fel, kortól függetlenül. Általában panellakásokban találkozni, hiszen ők is ott laknak. Talán ők a legkevésbé ártalmasak, ők csak üresen fenyegetőznek a rendőrökkel, ha valami zsibvásár, egy kis buli, vagy incidens van a szomszédban. Nem tudnak korrektul konfliktust kezelni, viszont arra sincs bátorságuk, hogy kihívják a rendőröket. Őket azért sorolom a "Karenfélékhez", mert rájuk is jellemző az, hogy vakon ítélkeznek és bélyegeznek, fenyegetőznek a rendőrséggel, emlékeztetnek a kötelességedre, mindenre megsértődnek, és a többi típushoz hasonlóan ők se problémamegoldásképp csatlakoznak bele a kialakult konfliktusba, hanem azért, mert mélyen a szívük mélyén ezt a közeget szeretik a legjobban. Mondhatni ebből táplálkoznak. Az ilyen embereket nevezhetjük toxikus embereknek is, őket mindenáron el kell kerülni.

#4 - Következő, ami eszembe jutott, az az "anyatank". Jellemzően tömpeorrú SUV-okat, vagy nagy egyterű autókat vezetnek, legalább 3 gyerekkel a hátsó üléssorban. Ők kicsit hasonlítanak a #2 típushoz, mondhatni ez az alfaja ezeknek a "Karenféléknek". Forgalomban ajánlott a kerülésük (főleg, hogy ha egy 30+ éves, kisautóval mész), mert mindenkit letúrnak az útból, hiszen máskülönben a gyerekük elkésik az oviból, vagy a suliból. Lakott területen, ahol tudnak, legalább +15km/h-val mennek, ezen kívül nem tudnak vezetni se. Őket veszélyesebbnek tartom, mint a boyracereket. Az anyatankok még vezetni se tudnak értelmesen, jellemzően ők okozzák a legtöbb balesetet (illetve gyakran vétenek alapvető hibákat is), amit ők szinte sérülés nélkül túlélnek a masszív autónak köszönhetően. Jellemző rájuk a vezetés közbeni szétszórtság, a kapkodás, szinte mindig telefon van a kezükben, amikor vezetnek. Ezen kívül túlságosan ijedősek is, ami miatt gyakran elrántják értelmetlenül az autó kormányát.

20/F

2021. ápr. 4. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!