Mindent IS? Ez valami uj szojaras?
Eddig azt mondtuk mindent megevett, mindent elhisz, mindet kéri.
Most ez valami új, hogy mindent IS megeszik? Mindent IS elhisz?...
Mostanaban egyre tobbet hallom egymastol fuggetlen helyekrol.
Ti hallottatok mar?
Hasznaljatok?
Már több éves dolog! Csak most tűnt fel neked?
😂
Ez csak nyomatékosításra van használva. Mert nem CSAK mindent megevett, hanem a mindent IS. :D
És 25 vagyok, de mar elég régóta hallom ezt. :D
Én leginkább úgy hallottam, hogy:
Ő mindenhez IS ért.
Ez túlzófok.
Gúnyosan szokták ezt mondani.
Érdekes, én 16 éves pesti diákként azt hittem, hogy ez egy új szleng, amit mostanában kezdtek el használni. Nem tudom, nekem nagyon fura az az IS, szerintem felesleges, a művelt nyelvben nem használják. Egy magyar tanár szerintem áthúzná egy fogalmazásban, de a beszélt nyelvben megengedett.
Véleményem szerint valamelyik nyelvjárásban használják így, de átterjedt a köznyelvbe egy szlengesebb kifejezésként.
"Nem tudom, nekem nagyon fura az az IS, szerintem felesleges, a művelt nyelvben nem használják. Egy magyar tanár szerintem áthúzná egy fogalmazásban, de a beszélt nyelvben megengedett."
persze, hogy felesleges, csak nyomatékosításra használják, úgy, ahogy az angol anyanyelvűek élőbeszédben a dupla tagadást, ami szintén nem helyes nyelvtanilag. egyébként én is csak nem túl rég hallottam (középiskolás vagyok), általános iskolás osztályfőnököm mondta, hogy "mindenhez IS ért", ebben a tanítási évben (karantén előtt) pedig a kollégiumi szobatársamtól hallottam szinte napi szinten, ami már elég fárasztó volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!