Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mindent IS? Ez valami uj...

Mindent IS? Ez valami uj szojaras?

Figyelt kérdés

Eddig azt mondtuk mindent megevett, mindent elhisz, mindet kéri.

Most ez valami új, hogy mindent IS megeszik? Mindent IS elhisz?...

Mostanaban egyre tobbet hallom egymastol fuggetlen helyekrol.

Ti hallottatok mar?

Hasznaljatok?

2021. febr. 28. 21:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
62%
Használjuk is.
2021. febr. 28. 21:33
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Már több éves dolog! Csak most tűnt fel neked?

😂

2021. febr. 28. 21:35
 3/12 anonim ***** válasza:
81%

Ez csak nyomatékosításra van használva. Mert nem CSAK mindent megevett, hanem a mindent IS. :D

És 25 vagyok, de mar elég régóta hallom ezt. :D

2021. febr. 28. 21:45
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Én leginkább úgy hallottam, hogy:

Ő mindenhez IS ért.

2021. febr. 28. 22:02
 5/12 A kérdező kommentje:
Evek ota hasznaljak ?latszik, hogy itthon vagyok :D
2021. febr. 28. 23:24
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez túlzófok.

Gúnyosan szokták ezt mondani.

2021. febr. 28. 23:41
 7/12 anonim válasza:
84%

Érdekes, én 16 éves pesti diákként azt hittem, hogy ez egy új szleng, amit mostanában kezdtek el használni. Nem tudom, nekem nagyon fura az az IS, szerintem felesleges, a művelt nyelvben nem használják. Egy magyar tanár szerintem áthúzná egy fogalmazásban, de a beszélt nyelvben megengedett.

Véleményem szerint valamelyik nyelvjárásban használják így, de átterjedt a köznyelvbe egy szlengesebb kifejezésként.

2021. márc. 1. 08:02
 8/12 anonim válasza:
100%

"Nem tudom, nekem nagyon fura az az IS, szerintem felesleges, a művelt nyelvben nem használják. Egy magyar tanár szerintem áthúzná egy fogalmazásban, de a beszélt nyelvben megengedett."

persze, hogy felesleges, csak nyomatékosításra használják, úgy, ahogy az angol anyanyelvűek élőbeszédben a dupla tagadást, ami szintén nem helyes nyelvtanilag. egyébként én is csak nem túl rég hallottam (középiskolás vagyok), általános iskolás osztályfőnököm mondta, hogy "mindenhez IS ért", ebben a tanítási évben (karantén előtt) pedig a kollégiumi szobatársamtól hallottam szinte napi szinten, ami már elég fárasztó volt.

2021. márc. 1. 09:57
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
#7: kivétel nélkül pikírt felhanggal szokták (-tuk) használni, szarkasztikus megjegyzésként. Szerintem így abszolút elfogadható. Odaértendő mögé a (sic!) disclaimer.
2021. márc. 1. 10:20
 10/12 Lizaaa03 válasza:
100%
Mindenki IS használja 😌😌
2021. márc. 6. 04:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!