अवलोकितेश्वर - Avalokiteśvara. Hogyan kell helyesen kiejteni? S-sel vagy sz-szel?
Köszönöm szépen az eddigieket! Avalókitesvarának mondtam eddig, de hallottam egy dháranit és abban mintha sz-szel mondaná az ember.
Meghallgatjátok?
Már sokszor meghallgattam és sz-nek hallom.
A szanszkritban kétféle s hang van, és egyik sem felel meg pontosan a magyar s-nek. A vonalas s palatális ejtésű, a lengyelben van egyébként hasonló hang és ott is ś-sel jelölik.
A videóban valóban sz-nek hallatszik, bár ez sem pontosan a magyar sz. Nem tudom biztosan, de szerintem vannak ilyen helyi és/vagy egyéni különbségek a szanszkrit ejtésében, mint ahogy pl. a latint is máshogy ejtik Európa más-más területein.
Köszi a magyarázatot!
Másik videót is láttam-hallgattam, egy hölgy kántálja és egészen máshogy ejt ki több szót is.
Mindjárt megkeresem azt a videót és megadom a linket.
A szabályos ejtés cs lenne, de az sem a magyar cs, hanem inkább a lengyel vagy szerb-horvát ć-hez hasonló. A szerzetesnő nepáli, nem tudom, lehet, hogy ott így ejtik, c-nek.
Szerintem nincs ennek nagy jelentősége, ha magyar cs-vel ejted, az is jó, de nagyon pontosan akarod, akkor úgy ejtsd, mint ennek a lengyel szónak a végén a ć-t: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!