Létezik olyan szó, hogy preferáns?
Ha magyarul írtad ( "a" helyett "á" ), akkor szerintem megkíván még egy "z" betűt.
Kártyajáték [link]
Ha 2, vagy több latin szóból vonták össze, akkor szerintem engedd el! A szótárak is tiltakoznak.
Lehet, egy szó elejét összegyúrták egy másik szó végével és akkor az, aki beszél, pontosan "tudja", mit akart mondani, mit akart kifejezni, aki meg hallgatja, hadd találgasson! Pl. "preferál" : [link]
Szerintem, akitől ezt hallhattad, vagy helytelenül használ egy szót, vagy egy nagyzási hóbortban szenvedő figura, akinek beletörne a nyelve, ha magyarul mondaná azt, amit magyarul egyértelműbb kifejezni.
Megtaláltam ugyan a szót, a "Megjegyzésben" az első mondat, de nem tudom,
miként értsem, illetve helyesen írták-e le, amit ki akartak fejezni: [link]
Temetik a magyar nyelvet. Nagyon jó, ha egy magyar sok idegen nyelvet tökéletesen beszél, de mindezek előtt magyarul kéne megtanítani a gyerkőcöket.
Ma, aki magyar létére nem tud magyarul, kiválóan megél.
Aki magyar létére nem tud angolul: halott! Sőt, embernek sem számít!
De már az iskolákban sem "részesítik előnyben", nem preferálják a magyar nyelv használatát. Ehhez képest maholnap azoknak osztják majd az egyest, aki meg merészel nyekkeni magyarul. :(
Az -ans/-ens/-iens a latin folyamatos melléknévi igenév képzője. Az, hogy melyik képzőt kapja meg, attól függ, melyik konjugációba tartozik.
A prae+ferre a 3. konjugációba tartozik, tehát a végződése -ens, nem -ans. Ha létezik ilyen szó, akkor az preferens.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!