Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mostanában miért "vele"...

Mostanában miért "vele" írunk, nem pedig "neki"?

Figyelt kérdés

Nekem ez annyira bántja a fülemet. Szinte csak azt látom, hogy a levelezést úgy mondják, hogy "írogatok vele".

Nálam az "írok vele" azt jelenti, hogy térben és időben ugyanazt a cselekvést végezzük - írunk -, nem feltétlenül egymásnak.

Írok neki - az ő számára.

Ez az okostelefonokkal terjedt el?

2021. febr. 1. 12:23
 1/8 Koplárovics Béci ***** válasza:
74%

Szerintem az "írogatok neki" az egy egyoldalú tevékenység, és nem fejezi ki, hogy a másik vissza is ír, míg a "vele" az már kétirányú tevékenységet sugall. Persze a jó megoldás - szerintem - az "írogatunk egymásnak" lenne.

Egyébként az online világ előtt is "levelezek vele" volt a szokásos kifejezés.

2021. febr. 1. 12:35
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Mert megváltozott az írásbeli kommunikáció a felgyorsult világgal.

Régen írtam neki. Levélben. 3 nap múlva talán odaért, majd írt nekem.

Ma mivel ez is egy interaktív dolog lett, mint a beszélgetés, akár azonnal is válaszolhat a chaten vagy emailben, így abból hogy beszélek vele, kommunikálok vele -> írok vele.

2021. febr. 1. 12:39
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Írok neki - én írok, ő nem.

Írok vele - az illetővel írok, nem tollal.

Írogatok neki - én sokszor írok, de ő nem ír.

Írogatok vele - rendszeresen írunk egymásnak, én is és ő is ír.

2021. febr. 1. 12:40
 4/8 anonim ***** válasza:

Valószínűleg az aránylag gyors kétirányú írásos kommunikációra próbál utalni a "beszélek/beszélgetek vele" mintájára. Nekem kicsit fából vaskarika, mikor két kifejezést így összegyúrnak. (Mint pl: "abba kéne fejezni". :))

"Ez az okostelefonokkal terjedt el?"

Lehet, hogy már korábban az sms-ezésre is használaták. Én egyébként még nem hallottam.

2021. febr. 1. 12:46
 5/8 anonim ***** válasza:
53%
Nem hallottam, hogy bárki azt mondaná: - a Pistával írok levelet, - de azt, hogy a Pistával csetelek, vagy a Pistával írogatok, az teljesen helyénvalónak tűnik, és használom én is.
2021. febr. 1. 14:12
 6/8 anonim ***** válasza:
A Pistával írok levelet szerintem azt jelenti, hogy ketten írják együtt (akár úgy, hogy az egyikük csak ötleteket ad). Pl. ha gyerekek együtt írnak a szüleiknek.
2021. febr. 2. 01:48
 7/8 anonim ***** válasza:

Írni és írogatni nem ugyanaz, utóbbi gyakorító képzővel van ellátva, ismétlődő tevékenységet jelez. Mivel a képző megváltoztatja a szó jelentését, a vonzat is változhat.

Valakinek írni azt jelenti hogy írtam neki egy üzenetet és várom a választ. Valakinek írogatni azt jelenti hogy én írtam neki nyolc üzenetet, őt meg nem érdekli. Valakivel írogatni azt jelenti hogy *oda-vissza* írogatunk egymással.

2021. febr. 2. 15:06
 8/8 anonim ***** válasza:

“ Valakinek írni azt jelenti hogy írtam neki egy üzenetet és várom a választ. ”

Valakinek írok, az egy folyamatban levő tevékenység. Semmiképpen nem egyenlő azzal a múltbeli tevékenyéggel, hogy írtam és várok.

2021. febr. 2. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!