Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mitől olyan szép a magyar nyelv?

Mitől olyan szép a magyar nyelv?

Figyelt kérdés
Egyes külföldinek olyan, mintha mekegnénk a sok "e" betű miatt, más azt hitte, hogy oroszul beszélünk. Megint más a törökhöz hasonlítja az "ü", "ö" betűk miatt. Nem hiszem, hogy kívülről annyira szépen hangzik a magyar nyelv. Persze más dolog, hogy mi mit gondolunk a saját nyelvünkről, azonban hajlamos az ember elfogult lenni.

2021. jan. 31. 19:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
59%

A magyar nyelv nem szép, legfeljebb nekünk megszokott - ez ugyanolyan klisé, mint az, hogy a szülönek a saját gyereke a leglegebb.

Egyedinek is csak a magyarok tartják, egy külföldinek nem másabb hangzásra, mint egy török vagy szláv nyelv.

2021. jan. 31. 19:39
 2/12 anonim ***** válasza:
56%
A szépségét nem tudom,csak azt hogy állítólag mi tudunk a legcifrábban káromkodni.
2021. jan. 31. 19:55
 3/12 anonim ***** válasza:
63%
Én éppen erre NEM LENNÉK büszke, a káromkodás igencsak primitív szokás!
2021. jan. 31. 19:59
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
3.:Én se írtam hogy ez büszkeség,ezt már csak te gondoltad hozzá.
2021. jan. 31. 20:08
 5/12 anonim ***** válasza:
67%

Költői. A költészetre nagyon "alkalmas". Örülök, boldog vagyok, hogy Arany, Vörösmarty, Radnóti, Weöres Sándor nyelvét bízták rám a századok.

"Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok

S azt meg kell védened. Hallgass reám. Egy láthatatlan lángolás

Teremté meg e nagy világot s benned az lobog. Mert néked is van lángod:

Szent e nyelv! S több kincsed nincs neked! Oly csodás nyelv a magyar.

Révület fog el, ha rágondolok is.

(Füst Milán)

[link]

2021. jan. 31. 20:21
 6/12 anonim ***** válasza:
75%

5-ös: MINDEN más nyelv ugyanennyire "költöi" azok számára, akiknek az az anyanyelve, vagy közel ilyen szinten értik, beszélik azt.

Lásd Goethe, Shakespeare stb. szintén képesek voltak nagyot alkotni a saját nyelvükön, semmiben sem maradtak el a magyar költök mögött.

2021. jan. 31. 20:49
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes. Általában ezt szokták mondani. Amúgy ha megválaszoltad a saját kérdésed (mert az anyanyelvünk), akkor pontosan mit akarsz tudni?
2021. jan. 31. 22:11
 8/12 GretaThunberg ***** válasza:
31%
Kicsit off, de állítólag egyszer rendeztek egy ilyen versenyt, ahol az ukránt meg a farszit választották a legszebb nyelveknek.
2021. jan. 31. 22:45
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
8. Hát ez elég meglepő.
2021. febr. 1. 02:07
 10/12 belapus ***** válasza:
100%
Nyelvészeti szempontból értelmezhetetlen jelző egy nyelvre az, hogy szép ( vagy nem szép vagy épp költői ).A szépség ízlés dolga, az meg nem nyelv.
2021. febr. 1. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!