Mit jelent valójában a kokeró szó?
Coquero.
Kokaintermelő, kokainfogyasztó, eladó.
Van ahol azokat hívják így, akik hétvégente fogyasztják.
Bárkire használhatják, országtól/nyelvjárástól függően, aki a kokainnal valamilyen kapcsolatban van.
Nem tudok róla, hogy romákra is használnák, de hátha valaki ezt meg tudja erősíteni vagy cáfolni helyettem.
Én eddig még csak cigányokra használva hallottam,de hogy droggal kereskednének,az eszembe se jutott.
Valahogy a brácsa meg a hegedű és a cimbalom azért jobban áll nekik.
Kokeró: (I) Legvalószínűbben a cigány xoxel (x ejtése, mint a német ch) 'hazudik' szó továbbképzése, jelentése 'hazug; szemfényvesztő'. A magyar argóban nyerte el mai jelentését, mint a cigányok gúnyneve. Feltételezhetően ugyanezen szó "népies" átértelmezése a hóhányó.
(II) Egyesek szerint az alapja a német Gaukler 'mutatványos; szemfényvesztő' szó, melyből a magyar kókler is képződött. (Ebben az esetben is gúnynév.) Az sem lehetetlen, hogy a német gaukeln és a cigány xoxel szavak összefüggenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!