Írországban beszélnek még írül az emberek, vagy mindenki csak angolul?
Figyelt kérdés
Láttam egy videót, random embereket állítottak meg az utcán. Egy sem tudott írül egy szót sem! Ez nekem olyan fura volt..2021. jan. 20. 09:12
1/4 anonim válasza:
Hát mindennapokban csak angolul. Persze van akik még poénból megtanulják az ír nyelvet, de azon kívül hogy kicsit menő, nem szükséges.
2/4 Mansour válasza:
Olyasmi mint nálunk a rovásírás. A legtöbb helységnévtábla kint van rovásírással is, az emberek nagy része mégsem tudja elolvasni. Írországban minden hivatalos felirat és nyomtatvány kétnyelvű, az emberek nagy része mégsem érti meg az írt. A nyugati partvidék egyes részein vannak még, akik beszélik, de nem tudom, hogy a mindennapokban, családi körben fő nyelvként azt használják-e. És vannak akik a felfokozott nemzeti érzelem miatt tanulják, de ők többnyire nem jutnak el az anyanyelvi szintig.
3/4 anonim válasza:
Iskolában tanítják kötelezően, de többnyire nem jól, és a többségnek motivációja sincs rá. A nyugati Gaeltacht-körzetekben még van pártízezer anyanyelvi beszélő, de egynyelvűek csak elvétve. Az ír gael helyzete egy elég hosszú történet, könyveket írtak róla.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, nagyon érdekes! Főleg, hogy magyar szakon végeztem, és szeretem a nyelvtant.
Mindenkit felpontoztam!
2021. jan. 20. 20:10
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!