Effektíve, dettó, kvázi, dafke... mit jelentenek konkrétan ezek a szavak és honnan erednek?
Tudom hogy hülyeség amit most írok, de ezeket a szavakat sokszor az idegesítően okoskodóktól hallottam. Ez így nagyon hülyén hangzik... Ki éve a dafke szót. Azt még sosem hallottam senkitől.
De hogy hozzak példát, olyanoknál figyeltem meg akik állandóan próbálnak nagyobbat mondani a beszélgetőpartnerüknél hogy érdekesebbnek tűnjenek és talán azért hogy felfigyeljenek rájuk, mivel ezek furcsa szavak.
De amit írok az teljesen hülyeség és alaptalan, csak ahogy elolvastam a kérdést eszembe jutottak azok az emberkék akik használták ezeket a szavakat.
#1: Ha a műsorra gondolsz, akkor azt nagybetűvel kell írni, tehát Kötött fogás.
effektíve - latin
dettó - olasz
kvázi - latin
dafke - német
"ez a "dafke" biztos valami"
Ajjajj, én nem égettem volna magamat ilyen kijelentéssel. Irodalomban is előfordul.
Dafke szó jelentése
dafke (főnév)
Dafke -Csak azért is; csak azért sem
Eredet [dafke < német: Daffke (csak azért is) < héber: davka (mégis, csak)]
Dettó - Hasonlóképpen; egy másik ismert dologhoz, személyhez, tetthez hasonlóan; ugyanúgy, úgyszintén.
Ha te elmész hazulról, akkor én dettó elmegyek. Holnap dettó ugyanilyen meleg idő lesz.
Eredet [dettó < olasz: detto (fentnevezett) < latin: dictus (mondott) < görög: deiktosz (említett)]
1. Megközelítőleg pontosan; kevéssel több vagy kevesebb számban; nem sok hiányzik ahhoz, hogy; mintegy; szinte.
A sportoló kvázi úgy képzeli, hogy rajthoz áll, lefutja a távot és győz. Az egész telek kvázi tízmillióba került.
2. Zene: Szinte az előírt hangnemben játszandó.
A darabot kvázi lassacskán kell játszani. A darab végét kvázi teljes hangerővel kell játszani.
Eredet [kvázi < latin: quasi (mintha) < quam (mint) + si (ha)]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!