Hogy kérdezzek rá németül, hogy pl jobban van-e "ő" ha nem tudom a nemét.Pl egy állatnál?
Figyelt kérdés
Köszönöm2020. dec. 26. 17:13
1/11 anonim válasza:
Nekem ezt azzal a szöveggel tanították régen, hogy a németben (és egyébként más nyelvekben is) hímsovinizmus uralkodik. Tehát ha valakinek/valaminek nem tudjuk a nemét, akkor általában azt feltételezzük róla, hogy hímnemű.
2/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi, közben véletlen rátalàltam a megoldásra... Ha hímnemű a szó pl der Tisch, vagy pedig tudjuk, hogy férfira kérdezünk akkor pl es geht ihm gut?
. Ha meg das a névelő, vagy nőre kérdezünk akkor ugye ihr. Elvileg 🤷♀️
2020. dec. 26. 17:43
3/11 A kérdező kommentje:
de vsz neked van igazad, halas koszonet 🙂
2020. dec. 26. 17:52
4/11 anonim válasza:
(der) Hímnem:Geht es ihm gut?
(die) Nőnem: Geht es ihr gut?
(das) Semlegesnem:Geht es ihm gut?
5/11 anonim válasza:
6/11 A kérdező kommentje:
koszi Freddy, azt hogy mondom akkor ha nem tudom a nemét? pl. Egy ló beteg es ra szeretnek kerdezni, hogy jol van-e. Dem(?) Pferd geht ihm gut? Bocsi de ez teljesen megkavart most 🙂
2020. dec. 26. 19:04
7/11 anonim válasza:
Semmi extra:
"Geht es dem Pferd gut?"
vagy
"Geht es ihm gut?"
Egyszerre ne használd egy tagmondatban a "dem Pferd"-et és az "ihm"-et ugyanarra a lóra, a németben ilyen nincs.
8/11 anonim válasza:
Állatoknál használd a főnév nemét, de ha semlegesnemnem veszed, az is teljesen jó.
9/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget 🙂
2020. dec. 26. 21:15
10/11 anonim válasza:
DAS Pferd, vagyis geht es ihm gut?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!