Hogyan tanuljak bele az egyetemi szintű magyar nyelvhasználatba?
Mielőtt kérdeznétek magyar az anyanyelvem és Mo.-n élek. Gyerekkoromtól gimiig azt hallgattam, hogy milyen jó a szókincsem.
Most viszont úgy érzem, hogy sok kifejezés kikopott, illetve egy bizonyos szintre soha nem jutottam el, mivel pl. szakirodalmat csak angolul olvastam, a professzorokkal angolul ment a kapcsolattartás, angolul voltak a kurzusaim évekig.
Barátokkal kevert nyelven beszélünk, a családommal magyarul, de az nem olyan emelkedett, mint az egyetemi nyelv.
Szóval:
-Hogyan tudnék úgy megtanulni magyarul beszélni, mint egy :
művelt,
tanult
felnőtt
(gyerek és tini voltam csak magyarul kvázi)
akinek bő a szókincse
és tud viselkedni hivatalos szituációkban.
Olvassak napilapokat? De melyikeket?
Olvassak könyveket? Tudtok címeket mondani, ajánlani?
Bármilyen ötletet szívesen várok, ez egy vissza-visszatérő probléma nálam, szívesen veszek bármilyen segítő szándékú tippet-trükköt, köszi!
és a fennhordott orrot is megtanítják?!?
vagy az csa egy jövevény-szó?
Ugyanúgy, mint bármely más idegen nyelv tanulásával. Olvass sokat, merj beszélni, nézz utána a szavaknak, ilyenek.
Magyar vagyok, de németül tanultam sok tárgyat, az elején nagyon nehéz volt, de aztán bele lehet jönni.
Ha valakivel jóban vagy, beszélgetsz vele és nem értesz valamit, akkor megkérheted, hogy írja körül.
Mivel magyar vagy egyáltalán nem a nulláról kezded, úgyhogy nem lesz nehéz, csak szorgalmasan nézz utána, ha valamit nem értesz.
Egyetemen pedig a szakszavakat általában elsőre nem nagyon tudják a diákok amúgy se, mivel meg kell őket tanulnia mindenkinek, de ezt elmagyarázzák vagy ugyanúgy utánanézhetsz magad is.
Illetve nem tudom hova jársz, de a BME-n tudsz felvenni nyelvi tárgyat, akár magyart is, van rá külön kredit keret. Nem tudom ez más egyetemeken hogy megy, de érdemes utána nézni a lehetőségeknek, mindenhol vannak külföldi diákok.
Elolvastam a kérdésed, és sokat elmélkedtem rajta. Szerintem az "egyetemes magyar nyelv" elsajátítására gondoltál, és nem az "egyetemi" magyar nyelvre. A két kifejezés között egyetlen különbség van, az pedig meghatározó. Egyetemes magyar nyelv kifejezése létezik, olyan azonban, hogy "egyetemi magyar nyelv" ilyen nincs és nem is volt.
Az "egyetemes magyar nyelvet" akkor tudod elsajátítani, mint ahogy önmagad írtad: tanulsz, művelődsz, olvasol, kommunikálsz. Kiindulópontnak küldök egy linket.
En ertem.
Kulturaltan, valogattot szavakkal, szokinccsel akarsz tudni beszelni.
Ehhez nem a mai egyetemistakkal kell tarsalognod, hanem az ezelotti korosztallyal. Ehhez, mint irtad, olvasnod, hallgatnod kell anyagot, de ami fontosabb az , hogy a tarsasag is ilyenfajta legyen, nem konyhanyelven tarsalog. Ez mar egy feljebb szint az atlagos magyartol.
Az értem, hogy olvassak, de konkrét példákat, linkeket vártam, hogy ti pl. mit ajánlotok. Annyi anyag van és ha magamtól keresek az algoritmusok által mindig valami egyre egyszerűbb tartalom felé lök el az internet, azt pedig nem akarhatjuk. :D
Nem egyetemistákkal feltétlenül beszélgetni, csak olyan szinten beszélni magyarul, hivatalosan, felnőttesen, mint angolul az "academic English", valószínűleg akkor tényleg nem találtam meg a magyar megfelelőjét ennek a kifejezésnek. Tudjátok, olyan szépen, akit tisztelnek!
Pl. mint régen a műsorvezetők.
"Pl. mint régen a műsorvezetők." ??
Ehhez talán első körben el kellene végezni a Hungarian Language and Literature Studies-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!