Milyen nyelvet tanuljak az angol és német után?
Magyarként minek lenne a legtöbb értelme? Angolul, németül kiválóan beszélek, a franciának még a gondolatától is kiráz a hideg verejték. Japánul tudok még egy kicsit, de azzal nem szeretnék komolyabban foglalkozni.
Szerbre vagy albánra gondoltam első körben, mint helyi jelentőségű nyelvekre. Orosz? Kínai? Kinek mi a tapasztalata ezekkel? Vagy van valami más ötletetek?
Egy jó angol tudás mellett, hacsak nem vagy speciális élethelyzetben, csak az számít, hogy az adott célterület és az adott kultúra motiváljon! Én pl. a gimiben németet választottam, azt hittem, hasznos lesz, és iszonyúan megbántam, pedig "csak" közömbös voltam iránta, sosem használtam, és már nem is fogom - az első alkalommal, hogy hosszabb időt tölthettem Németországban, a közönyöm kifejezett ellenszenvvé mélyült. Tehát reálisan gondolkozva, hiába hasznos nyelv, számomra nem az. A tanulásának minden perce elpocsékolt idő volt.
Nekem az olasz a "nagy szerelem", amit egy óráig sem tanultam csoportban, csak itthon, a motiváció mégis nagy lendületet adott, és jobban tudom használni, mint a németet, amiből egykor jó középszinten voltam.
Ezek persze csak példák, egyikről sem akarlak lebeszélni, sem valamelyikre rábeszélni, mert neked kell motivációt találni.
Ha kimondottan a hasznosság érdekel akkor az orosz vagy a kínai között kell döntened, ezeknek a jelentősége a jövőben nőni fog. Esetleg a spanyol jöhet még szóba, mint jelentősebb nyelv.
Amúgy meg, ha nem kizárólag a hasznosság számít, akkor inkább olyan nyelvet válassz, ami jobban tetszik, aminek a kultúrája jobban érdekel. Azt javaslom, hogy kezdj el ismerkedni több nyelvvel is alapszinten, és azzal lépj tovább, amelyik időközben jobban megtetszik.
Oroszt tanulj. Angol és német mellé nagyon jól jön ebben a térségben egy szláv nyelv.
Ami a többi választ illeti:
spanyol: nagyon divatos, de nem annyira fontos nyelv, mint amennyire felkapott. Azért tűnik jelentősnek, mert az egész nyugati világot az USA látja el médiatermékekkel, és mivel az USÁban jelentős spanyolajkú népesség van, ezért mindenhol felbukkan filmekben, zenékben. De igazából ott se fontos nyelv, hiszen az államnyelv az angol, és a latinók is tudnak angolul. Szokták még mondani, hogy "de hát fontos nyelv, egész Latin-Amerikában azt beszélik!. Igen, ez igaz. És az átlag európainak mennyi dolga van egész Latin-Amerikával? :) Akik gimiben spanyolt tanultak, azok közül hányan mentek el oda lakni, üzletelni vagy akár csak utazni, amiért annyira fontos lenne Latin-Amerika nyelvét beszélni? Ez nem érv egy nyelv fontossága mellett, hogy hány országban hivatalos nyelv, ha azok szegény és távoli országok. A szuahéli is nagyon elterjedt nyelv Afrikában, mégse tanuljuk. A spanyolt igazából az amerikai hatás miatt kezdték el ennyien tanulni szerintem. Ami Európát illeti, itt csak Spanyolországban beszélik, ami egy szegény dél-európai ország, úgyhogy itt végképp nem fontos nyelv. Max. annak, aki turistáskodni megy oda, de azért nem érdemes egy nyelvet felsőfokon megtanulni.
Olasz: ugyanaz, mint a spanyol, csak még gyarmatai sincsenek. Ha nem akarsz kifejezetten Olaszországban élni vagy dolgozni vagy üzletelni, nincs sok értelme.
Japán: szintén nincs sok értelme, mármint megtérülésileg. Ha animerajongó vagy, akkor hajrá. Mindenesetre jó nehéz nyelv.
Kínai: nagy humbug, hogy a kínai majd világnyelv lesz. Maguk a kínaiak is küszködnek a kínaival. "Mezőszegény" nyelv, nagyon kevés morfémával gazdálkodik, ezért nagyon gyakoriak állítólag a félreértések a napi kommunikációban. Az írásrendszere meg megtanulhatatlan. Ha üzleti célra kellene, a kínai üzletember úgyis fog tudni angolul. A művelt, fiatal, világlátott kínaiak (akik valszeg nem Kínában élnek) szintúgy. Azokkal, akik meg nem tudnak, mégis miért és miről akarnál beszélgetni?
Szóval: az angol a legfontosabb, fontosabb, mint az utána jövő nyelvek együttvéve. Itt, Európában a német a második, és az oroszt tenném a harmadik helyre. Szerb, albán nem tudom, hogy merül fel. Kérdés persze, hogy mire kell neked a nyelv. Lehet, hogy Albánia-kutató akarsz lenni, csak nem írtad, akkor nyilván tudni kell albánul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!