Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A WikiSzótár értelmező kéziszó...

Cristo kérdése:

A WikiSzótár értelmező kéziszótárának a szó eredetére vonatkozó meghatározása mennyire tekinthető hitelesnek?

Figyelt kérdés

Néha csak van, hogy kíváncsi vagyok, hogy bizonyos szavunk melyik szóból/nyelvből származhat, és néha találok számomra érthetetlen dolgokat, vagy legalábbis nem tudom, kinek/minek higyjek...

alma > úgy tudom, hogy török eredetű szó (törökül: elma, és török nyelveken is hasonló), bizonyos külföldi etimológiai térképek - legalábbis az, amit belinkeltem - az ótörök "almıla" szóból származtatják, a WikiSzótár viszont az ősmagyar változatokon át a dravida "alumam" (=savanyú) szóból hozza le (semmi török vonatkozást nem említ)...

[link]

[link]

hal > az etimológia-térkép a proto-uráli kala szóból hozza le, a WikiSzótár pedig szintén ősmagyar változaton át a sumér halu szóból (itt legalább már a "kala" szóba kerül).

[link]

[link]

eszik > szintén egyes források a proto-uráli "sewe" szót említik, a WikiSzótár a dravida "asi" szóról...

Biztos hogy találnék még hasonlókat, mert volt korábban is, amin csak pislogtam, de most már gondoltam, csak kiírom, valaki tud érthető magyarázatot rá. Persze gondolom most valaki mondhatná, hogy más által összedobott szedett-vetett etimológiai térképeket nézegetek, de a dravida szavak valahogy (eddig) sehogy nem állják meg a helyüket. Meg hogy van nekünk ennyi dravida eredetű szavunk? Nem azt mondom, hogy rossz, csak nem tudom, hogy most mihez nyúljak így. Az értelmes választ előre is köszönöm!

2020. aug. 15. 00:43
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ezt én is észrevettem már a wikiszótárral. Szerintem sem a leghitelesebb, nagyon sok dravida szóval von párhuzamot. Én is szeretem szavak eredetét keresgélni.

Használd inkább az Arcanum etimológiai szótárát. Ott meg is magyarázzák a hangváltozásokat.

2020. aug. 15. 01:16
 2/3 A kérdező kommentje:

Hát igen, furi nekem is.

Köszi! Megnézem majd! Nem htudtam eddig, hogy van olyan.

2020. aug. 15. 09:35
 3/3 anonim válasza:
Az angol wikipédia wiktionary részét is ajánlom. Ott több lehetséges etimológiát is megad, ahol van.
2020. aug. 15. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!