Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolul hogy beszélnek valakir...

Angolul hogy beszélnek valakiről úgy E/3-ban, hogy nem tudják a nemét?

Figyelt kérdés
Nem tudom mennyire érthető, bocsánat ha rossz a megfogalmazásom. Illetve, ha mondjuk állatról beszélnek, akkor is a he/she-t használják, vagy akkor már it-et? Láttam már mindkettőt és kicsit összezavart.

2020. aug. 5. 19:18
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Angolban meg kell adni az alany nemét.
2020. aug. 5. 19:23
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
They. Igen, tudom, hogy ez T/3, és hogy furcsa, de manapság a "they" van használatban ha egyes szám semleges harmadik személyt akarnak mondani és nem akarják tárgyiasítani az "it"-el.
2020. aug. 5. 19:26
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Erre a többes szám 3. személyre vonatkozó személyes névmásokat használják. Pl ha nem tudod, ki hagyta ott az esernyőjét az irodában, és lehet akár nő vagy férfi is:

Someone left their umbrella in the office.

Állatokra általánosságban a semleges 'it' használt, de a köznyelvben sokan megszemélyesítik őket és he/she-vel beszélnek róluk.

2020. aug. 5. 19:32
 4/7 anonim ***** válasza:
95%
A #2 jól írta. They-t használhatsz, érteni fogják. De ha van például egy szerepe pl. my friend, akkor ezt érdemes használni. De úgy is lehet mondani, hogy that person/someone.Az állatoknál, ha egy számodra semleges állatról beszélsz pl. egy random teknős az állatkertben, és/vagy valami olyanról aminek nem tudod a nemét, akkor it. Ha pl. a kutyádról beszélsz, az lehet she/he. De ezeket már előttem is leírták.
2020. aug. 5. 19:40
 5/7 A kérdező kommentje:
Soká segítettetek, köszönöm szépen:)
2020. aug. 5. 19:42
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

they/them/their

Ez megengedi, hogy a személy "annyira" ismeretlen legyen, hogy ne csak a nemét nem tudjuk, hanem a számát se.

Somebody stole my phone. They picked my pocket.

Persze életszerűtlen, hogy többen nyúlkáltak a zsebembe ténylegesen fizikailag. Másrészt lehetett pld egy tolvaj banda, az egyik elterelte a figyelmemet, a másik falazott stb.

De a lényeg, hogy nem tudom, ki volt, és "általában valakiről" mindig beszélhetek úgy, mint ha akár többen is lehetnének, akkor is ha nyilvánvaló, hogy egy ember volt.

2020. aug. 5. 21:22
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A they-t használják manapság leginkább. Régebben a he-t is alkalmazták ebben az esetben, de ma már egyre kevésbé elfogadható (bár van olyan helyzet, amikor ez hangzik a legjobban, most nem jut eszembe.)
2020. aug. 6. 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!