Dél-Afrikában csak az angol számít már már?A többi nyelvnek semmi jelentősége?
1
Az ilyen afrikaans,zulu is számítanak?
Nem az van,hogy teljesen átvette a helyüket az angol?
Az angol és az afrikaans fő nyelvként egyformán elterjedt, az afrikaans inkább az ország nyugati felén, az angol inkább a keletin. De helyi eltérések vannak, pl. Fokváros angol többségű, Pretoria pedig afrikaans, pedig inkább keleten van. Az angol tudás meg műveltségtől is függ. Mondjuk az üzleti életben, vagy diplomához kötött munkák esetében szerintem elvárás a magas szintű angol tudás. De el tudom képzelni, hogy abszolút afrikaans többségű területeken ilyen munkákhoz sem kell feltétlenül magas szintű angol tudás.
De az afrikai eredetű lakosság nagy része valamilyen helyi afrikai nyelvet beszél anyanyelveként, és csak második nyelvként az angolt vagy az afrikaanst, vagy esetleg mindkettőt. A zulu, xhosa, és egyéb helyi nyelvek csak azokon a területeken számítanak, ahol ezeket beszélik, és ott is csak a hétköznapi érintkezés nyelveként.
4
Afrikaans nyelvet beszélik a feketék is? :O
6
Szóval pl az ország nyugati részén általában mindenki tud afrikaansul vmilyen szinten?
Amúgy te vmi MTA nyelvész vagy?Félelmetes,hogy minden kicseszett nyelvhez hozzá tudsz szólni itt :D
Én meg erőlködök egy némettel :D
Tekintve, hogy felmérések szerint az ország nyugati harmadában az afrikaanst otthon (tehát anyanyelvként) beszélők aránya 80-100% között van (és ebben benne van Fokváros is, ahol az angol anyanyelvűek vannak többségben!), szerintem alig lehet olyan ember, aki legalább valamilyen szinten ne ismerné az afrikaanst.
Dehogy vagyok nyelvész! Csak én a sportrovat helyett inkább nyelvekről szeretek olvasni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!