Melyik mondat hangzik jobban? Szerettem volna, ha benned is ég a tűz. Szerettem volna, ha benned is égett volna a tűz.
Figyelt kérdés
2020. júl. 28. 11:20
2/5 Mansour válasza:
Kontextustól is függ, de szerintem az első jobban hangzik. Jelentésben is van némi ki eltérés, az első egy szélesebb perspektívába helyezi a dolgot, tehát bármikor éghetett volna benned a tűz, a második viszont a múlt idővel egy lezárult időszakra utal, tehát olyasmit sugall, hogy "Szerettem volna, ha benned is égett volna a tűz, ott, abban a konkrét helyzetben."
4/5 anonim válasza:
Mansour-nak van igaza, bár én más megközelítésből világítom meg, hogy miért.
Nyelvtanilag az első mondat a helyes. Ez ugyanis egy alárendelt összetett mondat, ahol az első mondatrész kiegészítésre vár. Utaló szava: azt. Azonban az utaló szót elhagyhatjuk a mondatból. (Azt) "Szerettem volna" (feltételes módú, befejezett múlt) - mit szerettem volna? -"Ha benned is ég a tűz".
Egy összetett mondaton belül, ne használjunk kétszer ugyanolyan módú és idejű összetételt, mert akkor lehet, hogy szóismétlésbe kényszerülünk. Példa a második mondatból: "volna". Erre szoktuk volt mondani, ha az a volna, ott nem volna. Ez így irodalmilag nem szép.
5/5 anonim válasza:
"Ha benned is égNE a tűz"
Mivel NEM ég.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!