Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Svájc német nyelvű részén...

Svájc német nyelvű részén mennyire lehet a mindennapokban élni Hochdeutsch-tudással (és Schwyzerdütsch nélkül)?

Figyelt kérdés
A svájci német szinte teljesen más, mint a németországi (és az iskolákban tanított) Hochdeutsch, még a németek se nagyon értik a svájciakat, ha jól informálódtam. Ráadásul a svájciak szeretik is a saját dialektusaikat használni nacionalista okokból, mert szeretnek jól elkülönülni a németektől. Ez a mindennapokra levetítve azt jelenti, hogy ha valaki csak Hochdeutsch-ot beszél, akkor Svájc német részén nem igazán tud ellenni a mindennapokban?
2019. dec. 19. 12:24
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
érdemben nem tudok válaszolni, de azt meg tudom erősíteni, hogy a németek nem értik a svájciakat. él rokonom Stuttgartban (német anyanyelvű), nincs olyan messze a határtól, de nem érti a határ másik oldalán élő svájciakat
2019. dec. 19. 13:17
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Bad Zurzachban jàrtam ami hatàrvàros. Itt a fürdőben néha megszóllítottak, én értettem hogy mit akarnak de amikor válaszoltam, és rájöttek hogy nem helyi vagyok mindjárt átváltottak hochdeutschra.
2019. dec. 19. 14:02
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Semmi problema. Nemetre valtanak rögtön, ha te nemetül szolsz hozzajuk. Egyebkent hozza vannak szokva, mivel a svajciak a kisebbseget kepezik az itt elö külföldiekkel szemben, legalabbis Kanton Zürich, Argau, Thurgau, meg a legtöbb nemet nyelvü Kantonban. Ez komoly!
2019. dec. 20. 09:27
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A munkahelyemen volt pár arc akik az első napokban kísérletet tettek, hogy svájci dialektusban beszélgessenek velem, de miután ráébredtek, hogy sz*rt se értek belőle, azóta a hochdeutsch megy, és semmi gond nincs vele :)

Szóval simán el lehet lenni a mindennapokban a hivatalos némettel, sőt igazából még az angol is elég, mert szinte mindenki beszéli. Egy-két idősebb és hát alacsonyan kvalifikált fószer van, akikkel nem lehet mit kezdeni, a házunkban pl. a házmester 5 év alatt nem volt képes realizálni, hogy nem értem, mit beszél. Ebből néha vannak vicces szituk, de összességében nem olyan gáz :)

2019. dec. 20. 11:23
 5/7 A kérdező kommentje:

#4:

Tehát Svájcban is az a helyzet, mint Ausztriában? Ha valaki művelt, az általában amúgy is a Hochdeutsch-ot részesíti előnyben, ha viszont egy proli, akkor inkább a helyi dialektust?

2019. dec. 20. 14:43
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
5._ Nem. A svajci anyanyelve a Schwyzerdütsch, ezt helyezi mindegyik elönyben, attol függetlenül, mi a vegzettsege.
2019. dec. 21. 11:40
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy a műveltek. Ott ez az anyanyelv. A tv-ben a híradó és egyéb műsorok, reklámok is dialekten mennek.

Ha van egy jó erős német tudásod, akkor elboldogulsz. És egy idő után rááll a füled a helyi nyelvre. Egy beszélgetés úgy néz ki, hogy te hochdeutschot beszélsz hozzájuk, ők dialekten válaszolnak.

Az igaz, hogy a németek sem értik őket sokszor. Magyarként még nehezebb, de nem lehetetlen.

2020. jan. 27. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!