Angolul hogy van helyesen? Ki kellett cseréltetnem az autóm akkumulátorát, mielőtt elutaztunk .
I had have to have our car battery replaced before started our journey.
Igazából ez egy saját magam által kreált mondat, amivel az a célom, hogy lássam, hogy past perfect + kell + causative együtt hogy nézne ki.
#1 jav.
I had to replace my car's battery before hitting the road.
Igazából nem a Past Perfect miatt írtam, hanem azért, mert az első két válaszoló nem használt műveltetést a fordításban, holott te egyértelműen mással cseréltetted ki az aksit a példamondatban, sőt, még helyesen is alkamaztad a saját fordításodban: have/get the battery replaced.
Past Perfectet nem kell minden esetben haszálni csak azért mert események követik/megelőzik egymást időben. Ha egyértelmű a sorrendjük akár a szövegkörnyezet alapján, akár értelmileg/logikailag, nyugodtan lehet mindkettő Past Simple-ben, és a példádban mind logikaliag mind a before miatt egyértelmű a sorrend. De persze nem is hiba, ha használod a korrábbi esemény leírásához. Viszont a képzése: had + 3. alak, ezt elrontottad a fordításodban. Helyesen: I had had to have...
Ha viszont a két mondat között when áll, akkor már lehet szükség PP-re, mert az nem fejez ki önmagában előidejűséget. Pl.:
Ki kellett festetnem a szobát, amikor a gyerekek jöttek.
Ebből magyarul sem egyértelmű, hogy azért kellett kifestetnem a szobát, hogy a gyerekeket tiszta falakkal várjam, vagy azért, mert összekenték zsírkrétával, amíg ott voltak. Értelmileg, logikailag lehetne mindkettő.
Angolul ilyenkor lehet a PP-hez folyamodni, és jelezni, melyik volt korábban:
I had had to get the room painted when the kids came. - Előbb festés, aztán gyerekek
I had to get the room painted when the kids had left. - Előbb elmentek, aztán festés.
Szuper, köszi! Igen, azt értettem, hogy első kettő nem műveltetést csinált, azért se kommentáltam addig.
Viszont hogy te se PP-ztél ezért gondolkodtam el, és írták is hog ynem mindig kell, csak még azt nem , hogy mikor, de így jó, mert itt a when-es példa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!