Autónak akkumulátorát milyen eszközzel lehet korlátozni szigorúan 12v-ra egy külön ágon?
Mármint az akku feszültségét egy stabilizátorral, ami lehet lineáris (disszipatív) vagy kapcsolóüzemű step down konverter.
Cél határozza meg az eszközt, célt pedig nem írtál.
Abból sem mindegy, mennyi áramot igényel, de 5 A-ig megfelel egy ilyen kis konverter:
Ennek sajátossága, hogy FET-kapcsolós lévén akár 12,1 V-ból is csinál 12 V-ot.
Ami a lineáris szabályzóknál probléma általában, hogy nagyobb különbözetet igényel, ennél nem gond.
Zárlatvédelemre gondolsz?
Egyébként minek kell az áramkorlát, hiszen egy 12 voltos ledszalag minden továbbbi nélkül ráköthető.
Ha az a gondod hogy a rendszer feszültsége magasabb mint 12 volt, 0,8 V-ot tudsz ejteni egy vele sorba kötött diódával.
Pl. ha 13,6 V a feszültséged, akkor 2 diódával le is mentél 12-re.
A 12 V nem áramkorlát, hanem feszültségkorlát.
LED-szalagok akkus direkt üzemét pedig kerülni szokták azok, akik már kinyírtak pár LED-szalagot.
Diódás ejtés nem stabilizál, viszont disszipál, az elfűtött veszteség pedig áramfüggő.
Ez pláne érdekes lehet, ha a kérdező véletlenül azonos azzal, aki pár napja olyan LED-világításról érdeklődött, ahol számít az akkuból kivehető energia / időtartam viszonya is.
Az általam linkelt DC-konverter nagyon keveset pazarol, legjobb ilyen szempontból.
"Nem én tettem fel előzőleg kérdést."
Attól még elmondhatnád miről van szó konkrétan, hogy ne kelljen találgatni.
" A led szalag érzékeny a feszültségre, szóval annak nem körülbelül kell lennie 12v-nak. "
Havi átlagban mennyit van nyitva a csomagtartó?
Ha nem raksz rá semmit, akkor is 10 év garantált élettartam. Az enyém kb 7 és fél éve megy, csak rá van kötve és keész. Fosok is tőle hogy 3-4 év múlva tönkremegy és vehetek megint egy méter ledszalagot ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!