Ha cselekvéses ige akkor miért így mondjuk, kérdezzük? (angol)
Kezdő vagyok és az elején tartok még, de már felmerült néhány dolog amit nem értek.
Ha az alszik, sír, cselekvéses ige, mert válaszol a mit csinál kérdésre, (vagy mégsem cselekvéses ige?) akkor ez most hogy van, vagy hogy helyes? Nem lehet egy mondatban cselekvéses és létigét használni, akkor az are és a sleeping hogy lehet egy mondatban?
-You are sleeping. -Alszol.
-Are you sleeping? -Alszol?
-Aren't you sleepng? -Nem alszol?
A másik kérdésem hogy van-e különbség a sleep-sleeping,
cry-crying, talk-talking
Szerintem felejtsd el ezt a cselekvéses igét. Felsőfokot letettem de most hallok ilyenről először.
Ez a folyamatos jelen ideigő. Present Continuous.
Alany + létige + ige + -ing.
"Felsőfokot letettem de most hallok ilyenről először."
Talán nem voltál ott aznap, mikor azt tanultátok, hogy a progressive-ben milyen igék nem használatosak. A cselekvéses kontra állapotos. :)
"nem szükséges úgy beszélni mintha a seg*edből rángattál volna elő"
Ezen magyaros reakció helyett inkább megírhattad volna, hol olvastad ezt a "Nem lehet egy mondatban cselekvéses és létigét használni" megállapítást, ami természetesen így általánosítva csak valami félreértés lehet.
Ahogy már írták, ez a Folyamatos Jelen.
Itt valóban, 'am, are, is' van, de ilyenkor ezek csak segédigék. A főige a SLEEP, nem a BE (am/are/is).
I AM hungry. Éhes VAGYOK. (egyszerű jelen - létige)
I am SLEEPING. ALSZOM. (folyamatos jelen - ige)
I SLEEP well. Jól alszom. (egyszerű jelen - ige)
Csak olyat nem szabad, hogy am/are/is + ige:
I am sleep. -> Ez nem jó.
I am sleeping. Alszom.
I am sleepy. Álmos VAGYOK.
Az utolsó megértette mire gondolok.
Szóval úgy gondoltam:
They are in the kitchen. -létige. helyes
They eat in the kitchen. -cselekvéses ige. helyes
They are eat... -lét+cselekvéses. ilyet nem lehet.
Akkor azért nem értettem mert nem tartok még ott az anyagban. Köszönöm azoknak akik segítettek.
9: they are eating in the kitchen - helyes. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a konyhában esznek
They eat in the kitchen - ez viszont azt jelenti hogy a konyhában szoktak enni. Ebben az igeidőben a létige valóban mást jelent, hiszen:
They are in the kitchen - jelenleg a konyhában vannak (nem általában)
Ez szokott lenni amúgy a példa:
I go to school - iskolába járok (nap mint nap)
I am going to school - iskolába megyek (épp most)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!