Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Valaki, aki jó németből, meg...

Valaki, aki jó németből, meg tudná érthetően fogalmazni, hogy mi alapján képződnek a sorszámok?

Figyelt kérdés

Kipörgettem a Duolingóban a number 3-at, amiben a sorszámok vannak, de még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy mi alapján kap, és milyen ragot az adott szó.

Mikor kap "s" vagy "n" végződést például az "erste", "zweite" stb. és vannak más végződései?

2019. szept. 27. 18:06
 1/4 beko toni válasza:

Szia!

Az egy meg a három kivételével nincsenek nagy átalakulások, ami meg van az is tök logikus

1. eins erste

2. zwei zweite

3. drei dritte

4. vier vierte

5. fünf fünfte

20. zwanzig zwanzigste

és így tovább

ő jobban elmagyarázza

https://www.youtube.com/watch?v=Mz0PGiw5oc0

2019. szept. 27. 18:25
 2/4 A kérdező kommentje:

Sajnos nem így értettem. Arra gondoltam, hogy egy adott mondatban a sorszámnév mikor kap s illetve n betűt a végére, és hogy kaphat-e más végződést egy adott sorszám.

Pl. mikor erstes, ersten, zweites, zweiten stb.

Illetve van olyan pl. hogy erster, vagy zweiter?

Elnézést, ha nem tettem fel jól a kérdést.

2019. szept. 27. 18:53
 3/4 anonim ***** válasza:
Nemtől függ
2019. szept. 27. 19:35
 4/4 anonim ***** válasza:

Nem értek a némethez, de úgy tűnik ugyanúgy ragozni kell mint sok mást, eset szerint:

[link]

2019. szept. 27. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!