Mit jelent ez? Elvileg egy idézet. If a path has been
decided, walk onward.
Figyelt kérdés
2019. szept. 21. 19:11
1/6 anonim válasza:
Ha döntöttél egy út mellett, azon menj.
2019. szept. 21. 19:29
2/6 anonim válasza:
Ez passzív.
Ha egy ösvény/út el van döntve, járni kell rajta.
2019. szept. 21. 19:51
3/6 anonim válasza:
Valóban ez egy passzív alak, az első válaszoló hibásan fordította, a második a helyes.
2019. szept. 22. 13:42
4/6 chtt válasza:
Ja, a macska meg fel van mászva a fára. ;)
When/If you have decided a path, walk onward. > If a path has been deciced... (értelemszerűen nem tesszük bele azt, hogy "by you").
Nem tudjuk a cselekvőjét, tehát lehet akár az is, hogy "ha egyszer döntöttek az útról, menj rajta tovább/menni kell rajta stb...", mivel azonban a magyar barátibbnak tartja a cselekvő szerkezetet, és nem ismerjük a teljes szövegkörnyezetet, az elsőé sem tűnik melléfogásnak.
2019. szept. 22. 14:04
5/6 anonim válasza:
Én úgy tudom, azért létezik passzív szerkezet, mert a cselekvője nem számít.
Pl nem csak by you lehet, hanem by her, by his, általános alany vagy bármi, nem számít.
Mint a feladat el van végezve, nem érdekes más, csak amit leírtak.
Ennek logikai oka van, nem kényelmi.
2019. szept. 22. 17:30
6/6 chtt válasza:
Persze, kedves ötös, azért is írtam, hogy más is lehetne, hiszen nem ismerjük a teljes szövegkörnyezetet; ahogy írtad is, lehetne "by her, by his, általános alany vagy bármi", ezért nem hibás az első megoldása sem. Viszont, bár nem számít hibásnak, a magyar fülének kedvesebb a 'feladatot elvégezték' és társai... illetve kedvesebb volt, amikor még az idegen nyelvek nem hatottak ilyen erősen a magyarra. Én viszont öreg tyúk vagyok már, jobban fekszik a cselekvő szerkezet, mint a szenvedő (aminek persze megvan a helye a nyelvben, de nem minden szenvedőt fordítunk szenvedőnek:).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!