Pár nappal ezelőtt nagymamám a következő szavakat használta: gudics, pumpol, megbubol, Valakinek van valami ötlete hogy ezek mit jelenthetnek? Szégyelltem tőle megkérdezni
Miért szégyelled? Kérdezd csak meg!
A gudics szó nekem mintha 'kis gömbölyű dolog' értelmezésben rémlene, pl. kavics, gubacs, kis konty, göröngy.
A megbúbol nálunk nem simán megver, hanem kifejezetten a fejére csap párszor (a feje búbjára:) - a gudicsot még sohasem hallottam, a tájszótár szerint "valami növény vagy gyümölcs".
Szerintem is kérdezd meg nyugodtan, aztán áruld el nekünk is. :)
"Nálunk a kakas búbolja a tyúkot."
Ja, ja, Somogyban is :), itt, Pesten viszont se tyúkunk, se kakasunk, így egymást búboljuk. :D
A pumpol - mindig pénzt csikar ki tőle .
A megbúbol - játékosan mondva, hogy megver, de nem tudom hogy a fejhez (feje búbjához) van köze vagy a dudorhoz, ami majd utána nő:) Mert a búb egyik jelentése gömbölyded kidudorodás, ami mindkettőre igaz lehet..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!