Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Hogy vált ez a locsolkodás...

Hogy vált ez a locsolkodás népszokássá?

Figyelt kérdés

A lányok nagyrésze gyűlöli, akiket kérdeztem. Sokan el is utaznak vagy bezárkóznak pont emiatt, hogy ne kelljen fogadni a locsolkodókat. Meg ugye sokan kegyetlenségnek tartják vödör vízzel lelocsolni valakit (szerintem is az), de akkor hogy terjedhetett el? Elnyomó, erőszakos férfiak?

Meg sokan azért utálják, mert a pénzre mennek, meg büdös lesz tőle a hajuk, de régebben (2000 előtt) ez nem volt jellemző, vagy igen?

2019. máj. 8. 21:32
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
67%

A kereszténységet megelőzően termékenységvarázslás volt, az udvarlók lelocsolták a lányokat, akiknek udvaroltak. Másnap a lányok visszalocsolták a fiúkat.

A kereszténység felvételével a termékenységvarázslás eltűnt, csak a szokás maradt meg, hogy ezzel is udvarolnak. A Sok locsolót! kívánság így arra vonatkozott, hogy az adott lánynak sokan udvaroljanak, ne legyen gondja a férjhez menéssel.

Aztán a szokás megváltozott a hátrányára, így már nem sokáig fog fennmaradni. Nem udvarlók locsolnak, hanem kisfiúk, és nem tojást, hanem pénzt kérnek.

2019. máj. 9. 21:13
 22/22 anonim ***** válasza:
lehet hogy vannak olyanok is akik pénzért mennek locsolni, bár azt nem hiszem hogy pénzt így konkrétan kérnének :DD ilyet még nem hallottam. A lányok döntik el, hogy mit adnak a locsolásért. Ha pénzt is akar adni, nyugodtan adhat. Ha piros tojást akar, azt is adhat.
2019. máj. 10. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!