Ti szoktatok kokárdát hordani a mai napon?
Amikor olyan véleményt olvasok, mint a 9-es válaszolóé, komolyan elgondolkozom, hogy nem kellene alanyi jogon adni az állampolgárságot...
El lehet menni! Be lehet illeszkedni a német (vagy akármilyen más) társadalomba!
Persze, mindenki úgy gondolkozik, ahogy akar, de nekem miért kell ilyen gondolkodású embereket az adómmal támogatnom???
"Mi van, ha én egyéltlán nem értek egyet az 1848-as forradalommal? Ha jobban örülnék, ha Magyarország beolvadt volna az Habsburg Birodalomba?"
Ez is egy álláspont, amit tiszteletben kell tartani. Viszont annyiban szerintem pontatlan, hogy Mo. fejlődése a Habsburg Birodalom részeként vissza volt fogva, a Habsburgok direkt egy feudális jellegű rendszert akartak fenntartani, amikor máshol már rég az iparosodás ment. Nem volt közteherviselés, sajtószabadság, és ha jobbágynak születtél, rácsesztél. Nem csak a függetlenség volt a fő cél (az nekem is pont mindegy, hogy most Budapesten, Bécsben vagy Brüsszelben hozzák a törvényeket, tekintve, hogy az átlag magyar vidéket kb. pont annyira ismerik), hanem a fejlődés elősegítése és a társadalmi rétegek különbségeinek enyhítése is.
Azt viszont én is ironikusnak érzem, hogy évente megünnepeljük azt is, hogy küzdöttünk a függetlenségünkért, meg azt is, hogy ezer évvel ezelőtt az akkori kultúránkról és vallásunkról lemondtunk, beolvadva a nagy eurokozmopolita kereszténységbe.
"Jó, most esetleg németül beszélnénk, és a magyart csak néhány éreklődő nyelvész böngészné a könyvtárakban. Járt így néhány nyelv a világtörténelemben. Viszont egy világnyelvet tanultam volna meg csecsemőként, és nem kéne küzdenem a der-die-das-sal, ha németül akarok megszólalni."
A németet akkor is iskolában tanulták, ahol most is, az sose volt szempont a Habsburgok körében sem, hogy az anyanyelvet elvegyék. A három fő terület közül, ahol a nyelvhasználat kérdése felmerül (művészet, tudomány, törvényhozás) a művészetben mindig is szabad volt használni, nem érdekelte őket. A tudományos cikkek mindig az adott kor legelterjedtebb nyelvén születnek, most se azért publikál mindenki angolul, mert Anglia kényszeríti, hanem azért, mert a legszélesebb közönségét így éri el. A törvényhozás nyelve meg évszázadokon át a latin volt, de amikor 1833-ban a magyart tettük meg azzá, a Habsburgok engedték.
Az, hogy németté váltunk volna, éppolyan tévhit, mint az, hogy valamiféle hősi ellenállás miatt nem váltunk százötven év alatt törökké (miközben a kulturális asszimiláció az Oszmán Birodalomnak sem volt célja soha, és ha akarták volna, hogy törökké váljunk, valószínűleg sikerült volna nekik).
"Most olvashatok Jókait, Petőfit, Weöres Sándort, akkor meg ott lenne nekem Thomas Mann, Schiller, Geothe meg akiket most nem is ismereket. Sőt, Weöres valószínűleg német nyelven is nagy költő lett volna, csak más verseket ír."
Most olvashatod Jókait meg Goethét is, mert világnyelvről kicsire mindig fordítanak (és világnyelvet megtanulni is több lehetősége van kisebb nyelvet beszélőnek, mint fordítva). Mann magyar fordításban is nagy élmény.
"nekem miért kell ilyen gondolkodású embereket az adómmal támogatnom???"
Te miről beszélsz bástya? Leìrta a 9# a véleményét, semmit nem változtat a dolgokon , csak egy gondolat, mi lett volna ha.. Nem teljesen értem a kirohanàsod, nyilván a 9# is adózik, mint te. Gondolom lehet véleménye, nem tilos egyelőre.
Szerintem nagyon érdekes volt a válasza, jó elmerengni, hogy mi lett volna, ha máshogy alakul a történelmünk..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!