Az időjárással kapcsolatban milyen népi jóslatok vannak, és hányadikán?
Ilyenekre gondolok:
jún.8.: Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esni fog.
jún.24.: Amilyen az idő ezen a napon, 40 napig olyan marad.
Köszi!
Ha fénylik Vince, tele lesz a pince.
Azaz, ha Vince napon jó idő van, akkor jó lesz a szőlőtermés.
Jégtörő Mátyás feltöri a jeget. (februárban 24, azt hiszem) Ha nincs, akkor csinál.
Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget.
Pongrác, Szervác, Bonifác a három fagyosszent. (májusi hideg időszak) - idén elég jól bejött :(
Február 2. Ilyenkor jön ki a medve a barlangjából, és ha megijed az árnyékától (tehát süt a nap), akkor visszabújik, és még hosszú lesz a tél, ellenben ha borús idő van, akkor kint marad, és hamarosan vége a télnek. (Saját tapasztalataim nem mindig igazolták be.)
Február 6. Dorottya napja: "Ha Dorottya szorítja, Julianna (feb. 16.) tágítja." És fordítva. A fagyra értendő
Bővebben:
júl. 25:
Ha sok a felhő az égen, sok lesz a hó. Ha pedig nagyon süt a nap, akkor hideg lesz a tél.
Aug. 10.:
Ha ezen a napon szép az idő, akkor ősszel bő termés lesz. (valami ilyesmi)
Az alábbi oldalon rengeteg népi megfigyelést lehet találni, összességében az esztendőben hagyományos népszokásokról, időjóslásokról szól:
Bocsánat, hogy linkeltem, és nem szemezgettem belőle (hozzászólás előtt elkezdtem, de tényleg rengeteg van. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!