Ti milyen régi hagyományokat hoznátok vissza?
Figyelt kérdés
Sajnos a legtöbb régi hagyomány, népszokás eltűnt, ma már ciki bármilyen magyaros dolog. Miért nem tudunk büszkék lenni a kultúránkra? Minden más nép büszke a sajátjára, mi miért nem? Ti nem szeretnétek, hogy ez megváltozzon? Milyen szokásokat élesztenétek fel szívesen?2016. dec. 29. 20:41
1/17 anonim válasza:
Azt nem tudom, hogy mennyire magyaros dolog, de így most a betlehemezés eléggé hiányzott. A húsvéti locsolkodást meg inkább eltörölném. Nem nagyon ismerem a hagyományainkat. Milyenekre gondolsz, amik már eltűntek, de még ma is működnének?
2/17 A kérdező kommentje:
#1, Igen, a betlehemezős dolog jó, mi pár éve próbálkoztunk vele falun, de megbukott a dolog, nem sokan akartak minket fogadni. Nekem személy szerint a locsolkodás is tetszik, pedig lány vagyok. Az a baj vele, hogy ahol még tartják, túlzásba viszik, szerintem felesleges pénzt adni, elég lenne a hímes tojás. A legtöbb helyen meg már sajnos egyáltalán nem tartják. Hát ami szerintem jópofa lenne, az a Luca nap. Persze, nyilván ma már senki nem hisz a boszorkányokban, de a gombócfőzés lányoknak jó lenne, meg a kotyolás. A pünkösdhöz is annyi hagyomány kapcsolódott, mára meg már az is csak egy hosszú hétvége.
2016. dec. 29. 21:05
6/17 A kérdező kommentje:
#5, olvastam már róla, jó hely lehetett, az biztos, sokkal értelmesebb, mint a mai szórakozóhelyek.
2016. dec. 29. 21:25
7/17 anonim válasza:
Az is gondot okoz nálunk, hogy ezek egy része valláshoz kötődik, és vannak akik emiatt alapból elutasítják. Viszont egy másik része a szokásoknak meg kifejezetten pogány eredetű, babonákra épül, a vallásosaknak meg ezzel lehet bajuk. Tényleg viccesek vagyunk. :) Néhány szokás megegyezik más népek hagyományaival, amiket már kezdünk átvenni, csak nálunk más évszakhoz köthető, meg másról is szól, de mégis hasonló, ez is elég sok zavart okoz. Ami meg a miénk, és megmaradt, azok meg el lettek rontva (pia, pénz, kényszer mert a rokonok elvárják, stb.). Régen azért működhetett ez jobban, mert kisebb közösségek voltak, ahol tényleg mindenki mindenkit ismert, és... hát azért az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nem is nagyon volt más lehetőség a szórakozásra. Persze ezeknek ma is meglenne a helyük, mert valami egészen más hangulatba kerül tőle az ember, de ameddig valaki nem próbálja ki, addig annyira nem érdekli. De ez még változhat. Idén láttam ilyet is, hogy Mihály napi családi rendezvény, de ezek ilyen nagyobb város szintjén könnyen átmennek vásárlásos körhintázásba. Néha azért jön némi hangulat is.
8/17 anonim válasza:
Viszont ha jobban elolvasod, akkor kiderül hogy egy füves swingerklub volt.
9/17 A kérdező kommentje:
Mármint a fonó? :D Na annyira azért nem, de az biztos, hogy szabad volt, hogy a lány a fiú ölébe üljön, meg a csók is, de ennél több szerintem a fonóban nem történhetett. Nem voltak nagy orgiák azért, sokkal szemérmesebbek voltak az emberek. A párok ks max az istállóba tudtak elvonulni kufircolni, de ha kiderült, vagy ha terhes lett a lány nagy szégyennek számított. Ezért nem is hiszem, hogy többről lehetett szó a fonóban.
2016. dec. 29. 21:40
10/17 anonim válasza:
" A jobb módú gazdák egy-egy nap a falu lányainak rendeztek fonót, ahol a munka fejében megvendégelik őket, és a szórakozásukról is gondoskodnak."
Azért ez sok mindent megmagyaráz..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!