A katonaságnál (de általában a legtöbb felvonulásnál is) miért indulnak a bal lábukkal a résztvevők?
Bal-jobb, bal-jobb! Közismerten így indulnak az emberek még egy sima tornaórán is.
Van ennek valami harcászati vagy egyéb oka?
Ezzel tisztában vagyok.
De MIÉRT?
Esetleg valami fiziológiai oka van?
Mit miért? Csak.
Ahogy az előbb írtam, lehetne fordítva is, de így terjedt el, és azóta ez a hagyomány.
De nem értem miért kérdezed, hiszen állítólag ezzel te magad is tisztában vagy. ;)
"Indulhatnának jobb lábbal is, de a bal lábas variáció terjedt el világszerte"
EZT tudom.
De a MIÉRTJÉT keresem.
Valami oka mindennek van, a "csak" nem válasz erre, akkor sem, ha ötvenszer írod le.
Egyes országokban, ahol nem a küszöbön átemelés a szokás, a házasságkötés után a fiatal pár mindig jobb lábbal lép az új házba. Sőt, van olyan ember is aki direkt figyel arra, hogy mindig jobb lábbal lépjen be mindenki házába.
Ha rákeresel ennek a miértjére, azt a választ találod, hogy "bal lábbal csatába indulsz, jobb lábbal pedig békés, nyugodt helyre".
Hogy miért így alakult, arra pedig valószinűleg az a magyarázat, hogy régen a kardot a bal oldalukon hordták az emberek (mert úgy jobb kézzel könnyebb kihúzni). Így a bal láb volt a "fegyverviselő" láb. Ha valahová bal lábbal lép be, az első amit a házba visz, a fegyver lesz. Ennek elkerülésére alakult ki a babona, hogy jobb lábbal kell belépni.
A csatába induláskor pedig nyilván ennek az ellenkezője lesz igaz, fegyvert előre, ezért bal lábbal indulnak.
Köszönöm, hogy utánajártál, és értelmes választ adtál!
Így már érthető a dolog, és logikus is.
Mégegyszer hálás köszönet! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!