Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mondana valaki osztrák ünnepek...

Yepp1999 kérdése:

Mondana valaki osztrák ünnepeket (amik csak Ausztriában vannak), és ezek eredeteit/történetüket?

Figyelt kérdés

2016. jún. 2. 19:52
 1/1 anonim válasza:
Alapvetően azok az ünnepnapok vannak az évben, amelyek másutt is (pl. Újév, Húsvét, Pünkösd, Karácsony, Mindenszentek, május 1. stb.). Ausztriában ünnepnek számít a Vízkereszt (január 6.; Jézus megkeresztelkedése a Jordánban), a Nagypéntek (Húsvétvasárnap előtti péntek; Jézus kínszenvedése és halála), az Áldozócsütörtök (Pünkösd előtti hét csütörtöke; Jézus mennybemenetele). Pünkösdhétfő is ünnepnap, sőt Úrnapja is, habár az eleve vasárnapra esik (az Oltáriszentség ünnepe). Augusztus 15-én van Mária mennybevételének ünnepe, amelyet mi Nagyboldogasszony néven ünneplünk. Ünnep még Mária szeplőtelen fogantatása is, december 8-án. Nem egyházi eredetű ünnep október 26. Ilyenkor Ausztria örök semlegességének törvénybe iktatását ünneplik. Alsó- és Felső-Ausztriában, illetve Bécsben november 15-én munkaszüneti nap Szent Lipót napja (Babenbergi III. Lipót szent életű őrgróf volt). Burgenlandban pedig Szent Mártont ünneplik november 11-én, amelynek nálunk is van hagyománya, főleg a Nyugat-Dunántúl régióiban (Márton-napi libasült stb.).
2016. jún. 4. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!